Euronews.green scrie că în Italia, o antreprenoare a fost nevoită să își închidă afacerea câteva zile, pentru că generatoarele pe combustibili fosili îi blocau ușa de la intrare. Motivul? Acestea furnizau energie pentru aparatele de aer condiționat din zonă, care funcționau la capacitate maximă pentru a face față caniculei.

Cantitatea de energie folosită de Italia în perioada temperaturilor de peste 40 de grade Celsius a fost de 59 de gigawați, foarte aproape de un record stabilit în anul 2015, tot în luna iulie.

În a doua săptămână a lunii iulie din acest an, cererea pentru energie a crescut cu 30%, lucru ce a dus la mai multe pene de curent în anumite zone, deoarece rețeaua nu reușea să facă față.

Cota de aparate de aer condiționat instalate în Europa a crescut de la 10% în anul 2000 la 19% în 2022, iar tot mai mulți oameni își achiziționează astfel de electrocasnice pentru magazine și locuințe.

În țările nordice și Germania, nevoia de astfel de electronice nu este la fel de mare, deoarece acolo temperaturile rar depășesc valoarea de 30 de grade Celsius.

Totuși, experții de la Universitatea Cambridge susțin că acest lucru s-ar putea schimba curând, deoarece încălzirea globală începe să modifice chiar și acele climate. Acestea nu sunt vești bune pentru locuitorii din Marea Britanie, Norvegia sau Finlanda, de exemplu, care vor avea parte de un disconfort termic mult mai ridicat față de populațiile ce trăiesc mai în sud.

Totuși, adăugarea unui număr mai mare de aparate de aer condiționat nu este o soluție ideală, spun experții, deoarece „din punct de vedere științific, dacă vom porni cu toții aerul condiționat, vom avea o altă problemă, aceea că vom avea un consum ridicat de energie și o amprentă mai mare de carbon.”

Soluții mai sustenabile

S-ar putea să există o urmă de speranță, deoarece anul acesta în Aprilie, o echipă de cercetători de la Universitatea Cambridge din Marea Britanie lucrează la un material pe bază de plante care păstrează temperaturile scăzute atunci când este expus la razele soarelui.

Materialul propus de către cercetători își dorește să rezolve o altă problemă destul de importantă a aparatelor de aer condiționat, anume consumul ridicat de energie al acestora.

Cu toate acestea, vânzările de AC-uri sunt la un nivel foarte ridicat pe Bătrânul Continent, iar în Italia, 1.92 de milioane de unități au fost vândute în anul 2022, comparativ cu 865.000 cu un an mai devreme.

Potrivit Statista, în România au fost vândute în anul 2021 126.000 de AC-uri, însă este posibil ca acel număr să fi crescut, dat fiind faptul că valurile de caniculă s-au întețit și la noi în țară.

Mulți oameni refuză să folosească aceste aparate, pe cât posibil, din cauza costurilor la energie, dar și a risipei energetice care se produce în timpul folosirii aparatelor de aer condiționat.

Totuși, s-ar putea să existe și alte soluții; autoritățile vor trebui să planifice mai bine zonele urbane și să integreze mai multe spații verzi în acestea, dar și spray-ere cu apă care pot răcori populația și atmosfera. Mai puține betoane și asfalt înseamnă, de asemenea, un aer semnificativ mai respirabil. Totodată, hainele cu o mai bună eficiență termică îi ajută pe cei care nu au încotro și trebuie să iasă afară în zilele toride.