În această listă ne vom concentra pe soluțiile verzi din industria agricolă despre care am scris anul acesta și care ne-au împărtășit viziunea și valorile lor din punct de vedere al sustenabilității. Nu vom putea acoperi tot ecosistemul de startup-uri green agricole în această listă, însă pas cu pas, îi vom căuta pe toți cei care vor să contribuie la o lume mai echitabilă și care vor să își povestească parcursul pentru cititorii noștri.

Frizon Group

Teofil Dascălu este CEO-ul companiei românești Frizon Group și practicant al agriculturii sustenabile și circulare. Totodată, el colaborează cu mai mulți fermieri din țară, dar și de peste hotare, care îi împărtășesc viziunea.

Compania Frizon, cu sediul tehnic aflat la granița județelor Vrancea și Galați, a fost fondată în 2013 și gestionează în prezent 4.500 de hectare de terenuri agricole în România și este una dintre principalele entități de la noi din țară care duce agricultura durabilă mai departe și merge pe ideea de agricultură de precizie.

Teofil și-a prezentat startup-ul în cadrul unui eveniment organizat de către Ambasada Regatului Țărilor de Jos în România, unde s-au discutat provocările și oportunitățile din sectorul agriculturii sustenabile, în contextul schimbărilor climatice și al celor geopolitice. Totodată, experții prezenți au punctat de ce este mai important acum decât niciodată ca practicile agricole „verzi” să devină un standard în sectorul agricol.

Echipa lui colaborează cu fermieri deschiși către aceste practici agricole și folosește echipamente și soluții software de ultimă generație, care permit automatizarea a cât mai multe procese. Astfel, resursele întrebuințate pentru creșterea culturilor sunt gestionate mai eficient, iar erorile care pot apărea sunt minimizate.

Principalele culturi plantate prin rotație de către echipă sunt porumbul, floarea-soarelui, soia și grâul.

Frizon a reușit în 2021 să pună bazele primei ferme complet digitalizate din România, cu un sistem integrat de dispozitive IoT, cum ar fi senzori, tractoare automatizate și soluții pentru comunicare.

Scopul acestor soluții este de a maximiza producția și performanța recoltelor, minimizând totodată riscurile la care se expun în mod obișnuit fermierii.

Citește mai multe despre Frizon Group și soluțiile de agricultură sustenabilă propuse de companie din acest material de pe Green Start-Up.

eAgronom

eAgronom este o companie estoniană axată pe agricultură sustenabilă care ajută fermierii să adopte practici agricole responsabile, iar anul acesta, oficialii au anunțat extinderea serviciilor și operațiunilor în trei noi state europene: Cehia, România și Ucraina.

eAgronom sprijină fermierii prin servicii precum credite de carbon și finanțarea de proiecte climatice, iar extinderea companiei în cele trei state europene va crește suprafața terenurilor sprijinite la 500.000 de hectare. În același timp, eAgronom urmărește și extinderea echipei de specialiști care asistă și ghidează fermierii către agricultura sustenabilă.

Deși industria agricolă este unul dintre cei mai mari contribuitori globali la încălzirea planetei, acest sector are, totodată, un mare potențial de decarbonizare prin procese naturale. A doua cea mai importantă soluție pentru captarea carbonului după oceane, solul are potențialul de a capta peste un miliard de tone de emisii de carbon anual, spun experții.

Experții locali sunt în căutarea și recrutarea de fermieri în cele trei state europene, care vor să beneficieze de serviciile eAgronom, acestea fiind adaptate în funcție de nevoile pieței. În Cehia, de exemplu, eAgronom se va concentra asupra formarea unei rețea de distribuire a carbonului cu partenerii locali, în vreme ce în România se va lucra la construirea unei rețele între fermierii locali și companiile de distribuție. AGRICROPS CHIM este unul dintre distribuitorii cu care eAgronom este deja în discuții de colaborare.

eAgronom lucrează cu fermieri pentru a-i ajuta pe aceștia să instaleze aparatură modernă care să monitorizeze creșterea culturilor, ceea ce face fermele mai eficiente și mai prietenoase cu mediul.

Citește mai multe despre eAgronom din acest articol de pe Green Start-Up.

Climate Farmers

Climate Farmers este un startup cofondat de Philippe Birker, care și-a împărtășit cunoștințele despre agricultura viitorului la Climate Change Summit în București. Philippe a copilărit într-o fermă din vestul Germaniei când era copil și influențat fiind de problemele pe care familia sa le avea, s-a mutat în Berlin, iar mai apoi în Amsterdam. Acolo a lucrat cu mai multe startup-uri de impact și a realizat că îi lipseau natura și viața la fermă.

Astfel, împreună cu opt parteneri internaționali, el a creat o mică echipă și s-a mutat în Portugalia, unde din cauza ratei înalte de abandon a satelor, autoritățile le permit celor interesați să cumpere o casă părăsită și să o reconstruiască, fără a fi nevoie de o autorizație.

În 2017, grupul de vizionari a cumpărat un mic sat format din 12 case și câteva hectare pentru a practica agricultura regenerativă.

„Agricultura este una dintre cauzele principale pentru schimbările climatice. 24% din gazele cu efect de seră provin din acest sector”, spune Philippe, menționând câteva studii de acum circa 40 de ani care vorbeau despre cum captarea carbonului poate fi realizată prin practicile agricole sustenabile.

În momentul în care Climate Farmers a început să lucreze cu muncitorii din domeniul agricol, în Europa existau circa 100 de fermieri sustenabili, iar în prezent, spune Philippe, sunt aproximativ 10.000, însă nu suficienți pentru a ține pasul cu cei 10.5 milioane la nivel general.

Climate Farmers ajută muncitorii interesați de adoptarea agriculturii sustenabile prin evaluarea performanței fermei respective, ceea ce ajută proprietarii la formarea unei strategii potrivite nevoilor lor.

Compania lucrează cu 150 de consultanți, care colaborează cu fermieri, astfel încât sfaturile și informațiile să vină și de la oameni cu experiență în domeniu.

Strategiile create de echipa de la Climate Farmers se bazează pe tipul de fermă și condițiile ei, cum ar fi tipul de sol, condițiile meteo, dar și modelele de schimbări climatice cu care se confruntă și cum ecosisteme locale ar putea fi afectate în viitor.

Citește mai multe despre Climate Farmers și modul în care organizația ajută fermierii să adopte practici agricole mai responsabili din acest articol de pe Green Start-Up.