Astfel, în cadrul unui eveniment organizat de către Ambasada Regatului Țărilor de Jos în România, la care am participat și noi, s-au discutat provocările și oportunitățile din sectorul agriculturii sustenabile, în contextul schimbărilor climatice și al celor geopolitice. Totodată, experții prezenți au punctat de ce este mai important acum decât niciodată ca practicile agricole „verzi” să devină un standard în sectorul agricol.

Willemijn van Haaften, Ambasadoarea Regatului Țărilor de Jos în România, a declarat că „în ciuda diferențelor geografice dintre cele două țări, acestea (n.r. Olanda și România) împărtășesc o tradiție bogată în ce privește agricultura și tocmai de aceea știm că este important să aducem agricultura în secolul XXI și să colaborăm pentru dezvoltarea modurilor sustenabile de a pune hrană pe masa cetățenilor.”

Teofil Dascălu este CEO-ul companiei românești Frizon Group și practicant al agriculturii sustenabile și circulare. Totodată, el colaborează cu mai mulți fermieri din țară, dar și de peste hotare, care îi împărtășesc viziunea.

Compania Frizon, cu sediul tehnic aflat la granița județelor Vrancea și Galați, a fost fondată în 2013 și gestionează în prezent 4.500 de hectare de terenuri agricole în România și este una dintre principalele entități de la noi din țară care duce agricultura durabilă mai departe și merge pe ideea de agricultură de precizie.

Pentru a putea face acest lucru, echipa colaborează cu fermieri deschiși către aceste practici agricole și folosește echipamente și soluții software de ultimă generație, care permit automatizarea a cât mai multe procese. Astfel, resursele întrebuințate pentru creșterea culturilor sunt gestionate mai eficient, iar erorile care pot apărea sunt minimizate.

Principalele culturi plantate prin rotație de către echipă sunt porumbul, floarea-soarelui, soia și grâul.

Prima fermă românească complet digitalizată

Totodată, echipa Frizon a reușit în 2021 să pună bazele primei ferme complet digitalizate din România, cu un sistem integrat de dispozitive IoT, cum ar fi senzori, tractoare automatizate și soluții pentru comunicare.

Scopul acestor soluții este de a maximiza producția și performanța recoltelor, minimizând totodată riscurile la care se expun în mod obișnuit fermierii.

„În ultimii patru ani, agricultura României s-a confruntat cu o secetă extraordinară, avem o luptă permanentă cu schimbările climatice și din motivul acesta noi suntem pionieri în adoptarea de noi metode de cultivare a solului, astfel încât să prevenim aceste schimbări sau să le diminuăm”, spune Teofil Dascălu.

Acesta povestește că nevoia de noi tehnologii și inovații în acest domeniu, mai ales în România, a venit în urma modurilor de lucru al terenurilor agricole pe care el și echipa lui le foloseau în urmă cu 14 ani.

În 2009, pentru a fertiliza un hectar de teren, Teofil avea nevoie de patru oameni pentru desfășurarea procesului laborios și care consuma o resursă foarte importantă, timpul. În schimb, în prezent, fermierul folosește tractoare autonome pentru același scop, care îl ajută să economisească timp și să utilizeze mai eficient resursele.

„Astfel, am început să lucrăm solul într-un mod prin care să nu îl mai deranjăm, am înțeles ce înseamnă agricultura conservativă, ce înseamnă să pui carbon în sol, cum să pui carbon în sol și de ce e important să îl pui acolo”, completează Teofil.

Agricultura de precizie mai are o componentă importantă pentru culturile pe care fermierii le plantează și de care populația depinde pentru hrană, dar și producția de bunuri. Această componentă este una hardware-software și face referire la tratarea mai eficientă a plantelor, atât din punctul de vedere al eficientizării resurselor, cât și al dezvoltării corespunzătoare a culturilor.

Precizie maximă pentru eficientizarea resurselor

Astfel, pentru combaterea buruienilor, spune CEO-ul Frizon, se pot folosi dispozitive de irigare pe bază de senzori, care utilizează soluții pentru recunoașterea obiectelor, pentru a consuma cantitatea strict necesară de lichid. Astfel, consumul de erbicide scade cu până la 70%, spune expertul în agricultură sustenabilă.

Pentru că vrea să transmită către cât mai mulți viitori fermieri aceste cunoștințe, Teofil este unul dintre primii fermieri din România care colaborează cu un liceu tehnic cu profil agricol, pentru a învăța cât mai mulți elevi despre beneficiile agriculturii digitalizate și circulare.

În cei patru ani de când a demarat acest proiect de colaborare, reprezentantul Frizon a remarcat faptul că tinerii sunt foarte interesați de practicile agricole sustenabile. De asemenea, tot el consideră că dacă și alți fermieri care împărtășesc această viziune se implică în educarea tinerilor, progresul și beneficiile sociale vor fi și ele vizibile în acest domeniu.

Captarea carbonului este o componentă importantă a agriculturii sustenabilă și una pe care mizează mulți reprezentanți ai diverselor industrii, iar pentru a contribui la acest lucru, pe lângă păstrarea emisiilor în pământ, compania lui Teofil a și plantat în jur de 120 de hectare de păduri.

Printre principalele dezavantaje pe care acesta le identifică în agricultura din România se numără costul ridicat al investiției inițiale și piața încă nematurizată.

Așa cum am punctat și noi pe Green Start-Up cu alte ocazii, culturile de acoperire joacă un rol esențial în practicarea agriculturii sustenabile, iar același lucru se aplică și când vorbim despre activitatea Frizon.

Teofil a explicat că prin plantarea ridichilor gigantice, care nu se recoltează și nu se consumă, carbonul și azotul sunt captate și păstrate în pământ, iar fertilitatea solului se menține și ea ridicată pentru culturile care contează pentru clienți.

Beneficiul acestei plante vine prin faptul că ea pur și simplu se usucă, însă rădăcinile păstrează în subteran substanțele de care noi nu avem nevoie, dar pe care alte culturi le folosesc pentru a crește, iar un alt punct forte este că terenurile nu mai trebuie arate.

Fertilizarea organică este cheia către o producție agricolă bio

Potrivit lui Teofil, utilizarea de fertilizanți organici, cum ar fi gunoiul de grajd, ajută la creșterea unor culturi cu impact mai mic asupra mediului înconjurător și descurajează consumul de agenți chimici poluanți.

Folosind gunoi de grajd de la păsări, cum ar fi găinile, Frizon își asigură un aport suficient de îngrășământ natural care nu dăunează planetei, dar care ajută legumele și cerealele să crească sănătoase. Aceasta este de fapt și una dintre practicile agricole verzi folosite și de către fermierii olandezi.

Până în anul 2026, Frizon Group își propune să construiască o moară de vânt și să înceapă producția de amoniac verde anhidru ca fertilizant, dar să crească și suprafața agricolă cultivată cu încă 1.000 de hectare. Totodată, pentru a asigura circularitatea în ce privește îngrășămintele naturale, compania își propune să producă 30.000 de tone de compost din gunoi de grajd.