Pentru a înțelege ce reprezintă agricultura sustenabilă, trebuie să ne întoarcem în timp la începuturile agriculturii și la obiceiurile care au persistat până de curând. Practicile agricole tradiționale, implică folosirea unei parcele de pământ, care este potrivit pentru creșterea culturilor, pentru cât mai mult timp cu putință, fără a lua în calcul modalități de a păstra fertilitatea solului respectiv.

Câteodată, practicile agricole tradiționale implică și despădurirea anumitor zone pentru extinderea terenului agricol și folosește echipamente învechite pentru a-și desfășura activitatea. O altă caracteristică a agriculturii tradiționale este aceea că fermierii cultivă doar o specie sau cel mult două într-o anumită zonă de fiecare dată, ceea ce cauzează probleme în ce privește păstrarea integrității solului și a prevenției apariției dăunătorilor.

Toate sau cel puțin o bună parte din aceste practici agricole sunt prezente mai ales în zonele mai sărace din lume și chiar eu le-am observat de mai multe ori în copilăria mea, unii fermieri din zona în care am crescut plantând aceiași cartofi sau aceeași varză de fiecare dată timp de 20 de ani.

Ce reprezintă agricultura sustenabilă

Prin comparație, agricultura sustenabilă și practicile agricole moderne își propun limitarea utilizării de soluții ne-regenerabile pentru a păstra pământul sănătos și un sistem alimentar cât mai complet pentru viitoarele generații.

Implementarea energiei regenerabile și reducerea utilizării de terenuri agricole virgine se numără printre prioritățile agriculturii sustenabile, întrucât în prezent, fermierii se orientează către moduri alternative de a crește anumite culturi, dar ajungem imediat și acolo. De asemenea, agricultura sustenabilă merge dincolo de terenuri și implică un consum mai responsabil de alimente în general pentru a reduce nevoia de a avea noi terenuri pentru plantat, dar și mai puține deșeuri alimentare generate ca o consecință a supraconsumului.

Unii experți susțin că 30% din alimentele produse anual la nivel global ajung, mai devreme sau mai târziu, să fie deșeuri.

Agricultura sustenabilă își dorește, de asemenea, să polueze mai puțin, prin reducerea cantității de chimicale folosite și prin tranziția către echipamente curate, precum tractoarele, sprayerele și combinele pe baterii sau hidrogen. Unii fermieri inovează chiar ei în acest sens și folosesc deșeurile de la animale pentru a produce combustibili mai puțin poluanți care previn împrăștierea emisiilor de metan în atmosferă.

De ce este importantă agricultura sustenabilă

Agricultura sustenabilă este importantă pentru că ne ajută să păstrăm solul sănătos, în vreme ce încurajează o diversificare a culturilor și biodiversitatea. De asemenea, prin oprirea despăduririlor și utilizarea responsabilă a terenurilor agricole, ea previne poluarea și sprijină creșterea economică în mediul rural, în vreme ce îmbunătățește nivelul de trai al fermierilor, indiferent de locul în care se află aceștia.

Totodată, practicile agricole sustenabile îi fac pe oameni mai conștienți de efectele acțiunilor lor asupra mediului înconjurător și încurajează inovația, ca în cazul fermierilor francezi care au dezvoltat combustibili alternativi din ceea ce era considerat deșeu menajer.

Agricultura sustenabilă este importantă și pentru că ne învață cum să folosim mai responsabil resursele naturale, în special din moment ce majoritatea nu sunt regenerabile sau infinite. Astfel, un management al apei mai bun și captarea carbonului în subteran sunt câteva dintre practicile pe care viitorii fermieri vor fi nevoiți să le adopte pentru tranziția către ferme mai prietenoase cu mediul.

Agricultura inteligentă implică și utilizarea tehnologiei de ultimă generație în acest domeniu, care poate crește reziliența în fața fenomenelor meteo extreme. Desigur, acest lucru nu ne face culturile imune, însă ne ajută să luăm decizii pentru salvarea recoltei în cazul unei amenințări, precum o furtună.

Cei trei piloni ai agriculturii sustenabile

Agricultura sustenabilă acoperă trei aspecte ale societății din prezent. În primul rând, este vorba despre mediu, care este în mod evident, cel mai apropiat de agricultură, întrucât natura este cea mai apropiată de creșterea alimentelor și de hrănirea populației. Ca o consecință, agricultura modernă își propune să reducă poluarea, să păstreze integritatea solului, dar și resursele ne-regenerabile sau care se regenerează lent, cum ar fi apa. Acest lucru este tot mai important, deoarece seceta a devenit parte din viața a milioane de oameni, mai ales în Europa în ultimii ani.

Există și un aspect socio-teritorial în această problemă, astfel că practicile agricole moderne își propun să hrănească populația locală și pe cea globală corespunzător, fără a sacrifica teritoriile fermierilor. Asta înseamnă evitarea despăduririlor sau a supra-exploatării unui teren până acesta devine inutilizabil.

Nu în ultimul rând, este vorba și de aspectul economic, care presupune faptul că fermierii trebuie să aibă o activitate economică prosperă și să își primească remunerația corespunzătoare muncii pe care o depun de-a lungul unui an/sezon.

Practici agricole sustenabile

Rotația culturilor este unul dintre cele mai importante aspecte ale agriculturii sustenabile, deoarece asigură o varietate de alimente, reziliență în fața dăunătorilor și este unul dintre cele mai bune moduri de a păstra solul sănătos.

Îmbunătățirea sistemelor de irigații este una dintre practicile agricole sustenabile, deoarece ajută la eficientizarea consumului de apă, în timp ce ne permite să creștem culturi mai sănătoase.

Una dintre cele mai eficiente metode de irigare din prezent este irigarea prin picurare, care folosește cu 20-40% mai puțină apă față de irigarea prin inundare și crește rata de supraviețuire a plantelor cu 20-50%.

Culturile de acoperire sunt una dintre metodele pe care mai mulți fermieri, mai ales cei din România, nu o folosesc. Totuși, aceste culturi sunt sunt una dintre cele mai bune metode de a păstra integritatea solului, de a preveni eroziunea și ajută la formarea nutrienților naturali mai târziu. Culturile de acoperire, care sunt plantate în afara sezonului, au mai multe avantaje, cum ar fi acela că semințele sunt relativ ieftine și cresc singure, fără a avea nevoie de ajutor, iar acestea hrănesc solul cu toți nutrienții necesari culturilor de alimente.

De asemenea, culturile de acoperire pot fi o casă bună pentru insectele benefice, cum sunt albinele, care sunt esențiale în agricultură, indiferent de forma acesteia.

Agricultura pe verticală este viitorul agriculturii sustenabile

Un beneficiu al agriculturii sustenabile este acela că există mai multe moduri de a crește culturi, ceea ce înseamnă că nu suntem limitați la utilizarea terenurilor agricole tradiționale.

Fermele verticale sunt un concept care devine tot mai popular și pot fi implementate în foarte multe locuri. Prin utilizarea fermelor verticale, putem crește alimente mai aproape de supermarketuri, ceea ce înseamnă că putem reduce emisiile provenite din transport, dar și timpul necesar pentru deplasare.

Există anumite supermarketuri care iau în calcul transformarea unora dintre centrele în care funcționează în ferme verticale, astfel încât să poată crește o parte din fructele și legumele pe care le vând direct în magazin și să le pună pe raft când sunt gata de consum. Acesta este un concept promovat de Ultragreens, care are o astfel de fermă verticală deschisă în Ploiești.

Fermele verticale duc sustenabilitatea la un alt nivel și automatizarea în aceste centre este și mai impresionantă și ușor de implementat, luând în calcul natura acestor locații.

Indiferent de forma pe care o are agricultura sustenabilă, trebuie să regândim întregul sistem agricol pentru a ne asigura că vom putea hrăni nu doar populația de astăzi, dar și generațiile viitoare. Deoarece multe din practicile agricole sustenabile implică investiții sustenabile, fermierii care nu au suficiente resurse trebuie să primească ajutor pentru a putea face tranziția către un sistem agricol responsabil.