Investiția inițială a celor de la Ultragreens este de 350.000 de euro, iar în viitor vor fi montate panouri fotovoltaice care vor asigura aproximativ 30% din necesarul de energie pentru producție.

Pentru creșterea eficienței energetice a hub-ului din Ploiești vor fi alocați încă 350.000 de euro. Mai multe detalii despre această colaborare dintre Ultragreens și Kaufland România puteți afla din acest material.

Ultragreens, cunoscut până acum pe piața locală ca Microgreens România, este unul dintre principalii producători de microplante, flori comestibile și specialități culinare pentru gastronomie.

Consum de apă redus cu 95%

Din 2018, compania investește în verticala AgTech prin dezvoltarea sistemelor proprietare de creștere hidroponică verticală indoor, scalând business-ul în zona de Convenience și Functional Foods.

Agricultura hidroponică presupune faptul că plantele nu sunt cultivate direct în sol, ci într-o vată mineralizată, care conține diverse substanțe în funcție de necesitățile fiecărei plante.

Noul Green Hub din Ploiești susține cultivarea plantelor tot timpul anului, cu un consum de apă cu 95% mai redus față de agricultura tradițională, iar ciclurile de producție variază între 10 și 20 de zile.

Plantele, cum ar fi ridichile, broccoli sau game variate de salate, sunt crescute cu ajutorul razelor UV, fiind folosite becuri LED cu un consum energetic minim, în timp ce sistemul închis de cultivare verticală permite o agricultură sustenabilă, care exclude poluarea cu pesticide și îngrășăminte la sol.

Cristian Tudor, fondatorul Ultragreens, a precizat în cadrul unei conferințe de presă care a avut loc săptămâna aceasta chiar în hub-ul din Ploiești, faptul că unitatea de agricultură verticală din Ploiești se va folosi de echipamente de tri-generare pentru creșterea eficienței energetice.

Această unitate este instalată într-o hală industrială modernă, cu o amprentă la sol de 180 m2 și o suprafață de cultivare de 1250 m2, obținuți prin suprapunerea a șapte suprafețe de cultivare.

Eficiența energetică, esențială pentru producție

Acest lucru presupune că se va folosi un singur tip de combustibil pentru producția de energie electrică, pentru obținerea energiei termice de refrigerare, iar căldura generată de becurile LED va putea fi recuperată pentru reutilizare ulterioară.

„În Tătărani, în apropierea hub-ului din Ploiești, vom face cea mai mare seră verticală din Europa de 6.500 de metri pătrați, care va necesita o investiție de 2,2 milioane de euro și va fi 100% automatizată”, a adăugat fondatorul Ultragreens.

Unitatea respectivă va avea o capacitate de producție de aproximativ 250 de tone pe an, iar printre produsele agricole ce vor fi cultivate se numără rucola, baby spanac și salată Batavia.

Producția fermei verticale de la Tătărani va fi destinată exclusiv lui Esiberg, unul dintre principalii producători de salate convenience (proaspete, gata spălate și ambalate) din Europa.

Cristian Tudor speră ca până la finalul anului, în luna decembrie, să poată efectua primele teste pe culturile de la Tătărani pentru a putea să înceapă livrarea propriu-zisă a legumelor.

De asemenea, acesta a precizat că investiția în echipamente se poate amortiza din vânzarea energiei generate la unitățile de producție sustenabile.

Ferme verticale autosuficiente

Asta înseamnă că dacă panourile solare și tri-generarea pot produce mai multă energie decât este necesară pentru creșterea acestor culturi, energia suplimentară poate fi vândută, iar astfel Ultragreen își va recupera mai repede investiția în echipamente.

Investiția în aceste soluții pentru unitatea de producție de la Tătărani va costa 1,3 milioane de euro, a adăugat fondatorul Ultragreens.

De asemenea, pentru necesarul energetic al hub-ului respectiv se va folosi aceeași soluție de tri-generare.

Totodată, ni s-a comunicat faptul că necesarul zilnic de energie pentru susținerea producției de la Green Hub-ul din Ploiești este de aproximativ 1.400 kW, în vreme ce ferma verticală de la Tătărani va folosi undeva la 8.500 kW pe zi.

Pentru dezvoltarea parteneriatului cu Kaufland și pentru a asigura un flux constant de plante proaspete în întreaga rețea de 157 de hipermarketuri, o a doua unitate Green Hub va fi construită de către Ultragreens în localitatea Turda.

Construcția unității respective ar putea începe în prima jumătate a anului 2023.

„Trebuie să găsim spațiu, de data aceasta este posibil să mergem chiar în interiorul platformei și asamblăm echipamentele noastre acolo pentru o trasabilitate foarte bună”, a adăugat Cristian Tudor.

În ce privește investiția pentru Green Hub-ul de la Turda, acesta ne-a comunicat faptul că ea va depinde de suprafața alocată producției, însă se așteaptă să fie una similară cu ferma verticală din Ploiești.