Conform oficialilor Google, „inteligența artificială poate juca un rol transformator” când vine vorba de siguranța într-o situație de urgență, motiv pentru care compania lucrează la dezvoltarea tehnologiilor pentru predicții și prognoză.

Unele dintre cele mai comune dezastre naturale care curmă viața a mii de oameni anual și le afectează existența altor câteva milioane sunt inundațiile, pe care Google le-a cercetat încă din anul 2018. Astfel, experții companiei au început să lucreze la tool-uri de prognoză pe bază de AI, care folosesc date geospațiale pentru a furniza informații legate de inundații pentru diverse regiuni de pe planetă.

O mare parte din informații sunt disponibile pe platforma Flood Hub de la Google, dar ele pot fi găsite și pe Google Maps sau pe motorul de căutare al companiei.

Acoperirea serviciului a fost extinsă în 80 de țări anul acesta, astfel că acum beneficiază de prognoză pentru astfel de situații 460 de milioane de oameni din regiuni precum Africa, Europa sau Asia-Pacific, care se pot pregăti cu până la șapte zile în avans.

Serviciul a fost folosit activ în luna august, când locuitorii și autoritățile din Chile au fost nevoiți să se pregătească pentru inundațiile ce au avut loc la nivel național.

Incendiile de vegetație sunt un alt fenomen meteo din ce în ce mai prezent. Serviciul SOS de la Google pe bază de AI pentru avertizarea incendiilor, care este dezvoltat continuu, a ajutat anul acesta peste 30 de milioane de oameni aflați în cele 120 de zone cu risc de incendiu la nivel global.

Folosind AI și imagini din satelit, software-ul pentru urmărit incendii dezvoltat de compania americană furnizează informații aproape în timp real cu privire la evoluția incendiilor și se actualizează la fiecare 15 minute.

În prezent, el este disponibil pe Google Maps și Google Search în zonele cu risc de incendii de vegetație din SUA, Canada, Mexic și Australia, însă reprezentanții companiei susțin că acoperirea va fi extinsă în curând.

Valurile de caniculă au devenit aproape sinonime cu sezonul de vară, motiv pentru care Google a lansat alertele privind temperaturile ridicate în 2023. Astfel, „când oamenii caută informații despre căldură extremă, le apar detalii despre când este așteptat un nou val de caniculă și când se încheie perioada lui de activitate, dar și sfaturi despre cum să ne răcorim sau detalii îngrijorătoare pentru sănătate în astfel de situații de la Global Heat Health Information Network (GHHIN)”, explică oficialii Google.

Cetățeni din peste 80 de țări din lume au beneficiat anul acesta de informații cu privire la efectele pe care le pot avea valurile de caniculă asupra activității umane.

Explorează-ți orașul altfel

Un alt tool interesant de la Google este Tree Canopy, care poate fi pe cât de informativ și educațional, pe atât de distractiv. Folosind inteligență artificială și imagini din satelit, acesta evaluează mai multe aspecte legate de un oraș. Recent, software-ul a fost extins către 2.000 de orașe și ajută pentru evaluarea acoperirii coronamentului copacilor, estimează emisiile rezultate din transport și chiar potențialul de producție al panourilor solare amplasate pe terasele clădirilor.

Pentru București, de exemplu, procentajul coronamentului copacilor raportat la suprafața orașului este de 29%, acoperind circa 67 de kilometri pătrați, în vreme ce emisiile din transport pentru anul 2022 au fost estimate la puțin peste 2 milioane de tone, o creștere de 8% comparativ cu anul precedent. De asemenea, potențialul producției de energie cu panouri solare în capitala României este de 1.9 milioane MWh pe an, conform estimărilor Google.

Berlin, de cealaltă parte, are o acoperire a coronamentului copacilor de 45% din suprafața orașului, iar potențialul energiei solare este de aproximativ 4.7 milioane MWh pe an.

Pentru capitala Germaniei există și informații mai detaliate privind sistemul de transport al orașului, care arată că aproape 41% din oameni călătoresc în Berlin pe jos, în vreme ce puțin peste 28% din oameni folosesc mașina personală pentru a se transporta.

Acestea sunt doar câteva dintre tool-urile interactive și chiar distractive de la Google pe care le poți folosi pentru a-ți analiza mai detaliat țara, regiunea sau orașul, pentru a evalua riscurile climatice, dar și potențialul pentru energia regenerabilă sau acoperirea pe care o are spațiul verde.