Euronews.green scrie că acestea sunt descoperirile cercetătorilor de la Kew Gardens din Marea Britanie, care au explicat că un număr mare de specii de plante și ciuperci sunt descoperite în fiecare an, însă înainte ca oamenii de știință să le poată boteza și studia, ele ar putea dispărea.

Acesta este încă un efect dăunător al schimbărilor climatice, care se dovedesc a fi o cauză a pierderii biodiversității.

Profesorul Alexandre Antonelli, Director of Science, Royal Botanic Gardens (RBG) Kew, a declarat că „în această perioadă în care plantele și ciupercile sunt în pericol de dispariție, trebuie să acționăm rapid pentru a le cunoaște mai bine, astfel încât să le putem proteja.”

Peste 155.000 de specii de ciuperci au fost botezate formal până în prezent, însă în trecut, cercetătorii au estimat că numărul lor real ar putea fi între 250.000 și 19 milioane.

Dr Tuula Niskanen de la Universitatea din Helsinki sugerează că „numirea și descrierea speciilor este primul pas crucial pentru documentarea vieții pe Pământ.”

Plantele și ciupercile sunt esențiale pentru toate vietățile de pe glob, întrucât ele oferă ecosisteme sănătoase pentru alte ființe, dar ne ajută și pe noi în mod direct, fiind deosebit de importante pentru sistemul alimentar, dar și pentru medicamente sau producția de haine.

Știința a documentat până în prezent existența a aproximativ 350.000 de specii de plante vascularizate, dar dintre acestea, circa 100.000 nu au fost încă botezate, iar cercetătorii sunt de părere că trei din patru sunt deja în pericol de dispariție. Plantele vascularizate sunt acelea care dispun de țesuturile necesare pentru a circula apa și nutrienții de care au nevoie pentru a trăi.

În plus, 45% din plantele care înfloresc ar putea fi în pericol de extincție, spun oamenii de știință, printre care se numără și familia celei care include ananasul.

Dr Martin Cheek, cercetător principal la Kew, a declarat că „observația mea este că numărul plantelor aflate în pericol de dispariție a crescut îngrijorător în ultimii ani.”

„Când mi-am început activitatea acum 30 de ani, nici măcar nu luam în calcul ca o specie despre care am scris să poată dispărea; nu puteai decât să presupui că va supraviețui la nesfârșit”, a adăugat acesta.

Protejarea tuturor speciilor de plante și ciuperci este esențială pentru păstrarea biodiversității și a echilibrului ecologic în natură, dar acest lucru ne permite să continuăm și producția de medicamente și alte bunuri care nu pot fi obținute fără ajutorul plantelor.