Având la bază un scenariu în care guvernele lumii tot nu iau măsuri care să contracareze schimbările climatice, țările cu venituri mici și medii spre mici ar urma să piardă, în medie, de 3,6 ori mai mult din PIB-ul lor decât națiunile bogate.

Potrivit studiului S&P Global citat de Reuters, țări precum Bangladesh, India, Pakistan și Sri Lanka, care sunt mai predispuse să sufere din cauza incendiilor, inundațiilor, a furtunilor, și a lipsei apei potabile, în esență întreaga zonă a Asiei de Sud, ar putea fi în pericol de a pierde între 10 și 18% din PIB.

Și zona Asiei Centrale, Orientul Mijlociu, zona Africii de Nord și a Africii Sub-Sahariene ar putea să se confrunte cu pierderi considerabile cauzate de valuri de căldură sau dee secetă, în timp ce zona Asiei de Est și a Pacificului ar putea suferi pe de urma inundațiilor și a furtunilor.

Deja multe țări din lume se confruntă cu costuri crescute pentru economiile lor din cauza schimbărilor climatice. În ultimul deceniu, inundațiile, furtunile, incendiile și furtunile au cauzat pierderi anuale de circa 0,3% din PIB-ul global.

Oficialii Organizației Meteorologice Mondiale calculează că, în medie, un dezastru natural care a avut loc în fiecare zi, în ultimii 50 de ani, în orice parte a lumii, a condus la 115 morți/zi și la pierderi zilnice de 202 milioane de dolari.