Potrivit The Guardian, în Peary Land, care este cel mai nordic punct al Groenlandei numit după Robert Peary, un explorator despre care se crede că a fost primul om care a ajuns la Polul Nord, gheața nu este prezentă din cauza aerului uscat, lucru care face zona respectivă să fie un deșert polar.

Acest lucru reprezintă o problemă, deoarece trei sferturi din Groenlanda se află în regiunea Cercului Polar, ceea ce înseamnă că verile sunt scurte și răcoroase, iar iernile, lungi și foarte reci.

De exemplu, orașul Qaanaaq, cunoscut și drept Thule, este unul dintre așezămintele umane aflate cel mai aproape de Polul Nord, iar temperaturile medii înregistrate acolo în iulie sunt în jur de 5 grade Celsius, în vreme ce în Februarie vor scădea până la -25 de grade Celsius.

Nuuk, capitala Groenlandei, este aflată mai la sud, ceea ce înseamnă că temperaturile înregistrate sunt puțin mai mari.

Groenlanda, care este un teritoriu autonom, parte a Regatului Danemarcei, deține recordul pentru cea mai mică temperatură înregistrată în emisfera nordică. În decembrie, 1991, aproape de vârful calotei glaciare din Groenlanda, temperatura a fost de -69.6 grade Celsius.

Cu toate acestea, în prezent, schimbările climatice cauzează creșterea temperaturilor în anumite zone ale teritoriului la mai bine de 20 de grade Celsius, lucru care îi îngrijorează atât pe cercetători, cât și pe experții în climă.