Potrivit The Guardian, în oceanele lumii au fost înregistrate cele mai mari temperaturi din ultimii ani, iar 90% din căldura blocată de gazele cu efect de seră a fost absorbită de aceste mari întinderi de apă.

Experții, care au început să citească temperatura oceanelor încă din 1958, au declarat că situația s-a înrăutățit după 1990.

Cele mai mari probleme sunt cauzate de temperatura de la suprafața oceanelor, iar aceasta contribuie la formarea unora dintre cele mai periculoase fenomene extreme, cum ar fi uraganele și chiar la umiditatea crescută. La rândul ei, aceasta cauzează tot mai multe ploi și inundații în zonele vulnerabile.

Cercetătorii care au analizat temperatura oceanelor anul trecut au declarat că „ciclurile de energie și apă ale Pământului au fost afectate foarte grav de emisiile de gaze cu efect de seră generate de activitatea umană, care au determinat schimbări majore în ce privește clima planetei.”

„Avem parte de tot mai multe fenomene meteo extreme din cauza faptului că și oceanele sunt mai călduroase, iar asta aduce consecințe severe în toată lumea”, au adăugat aceștia.

Experții avertizează cu privire la faptul că în prezent, temperatura oceanelor ar putea fi la cel mai ridicat nivel din ultimii 1.000 de ani, iar aceasta crește mai repede decât în orice altă perioadă din ultimii 2.000 de ani.

Oamenii de știință au adăugat și faptul că „sunt tot mai multe valuri de caniculă și sezoane secetoase în emisfera nordică, în vreme ce oceanele Pacific și Atlantic se încălzesc tot mai mult în zonele respective.”

Acest lucru înseamnă că este o corelare directă între numeroasele valuri de caniculă care au lovit multe țări vara trecută și oceanele tot mai calde.

Experții sunt de părere că oceanele vor continua să se încălzească și vor influența clima din jurul lumii până când vom reuși să atingem neutralitatea climatică.