Potrivit Euronews.green, în Marea Britanie, anul 2022 a marcat depășirea mediei anuale de 10 grade Celsius.

Dr. Mark McCarthy, cercetător-șef la Met Office’s National Climate Information Centre, a declarat că „deși acest număr este unul arbitrar, faptul că Marea Britanie a depășit o medie anuală a temperaturilor de 10 grade Celsius reprezintă un moment istoric din punct de vedere climatic.”

Expertul precizează faptul că toți cei 10 ani în care au înregistrate temperaturi medii record în țară au fost după 2003, iar încălzirea globală derivată din activități umane ar fi de vină pentru acest lucru.

Dr. Nikos Christidis, cercetător la Met Office, susține faptul că dacă temperatura la nivel global va crește cu 2.7 grade Celsius până la finalul acestui secol, Marea Britanie ar putea înregistra anual medii anuale de peste 10 grade.

Majoritatea țărilor europene au suferit din cauza temperaturilor extreme

Experții de la Météo-France au declarat anul trecut în noiembrie faptul că 2022 a fost cel mai călduros an pentru națiune din 1900 și până în prezent.

Cifrele prezentate de cercetători la momentul respectiv au arătat faptul că media temperaturii anuale varia între 14.2 și 14.6 grade Celsius, aceasta fiind peste maxima precedentă de 14 grade din 2020.

În plus, oamenii de știință din Franța au punctat și faptul că anul trecut au fost cu 25% mai puține ploi la nivel național.

Un purtător de cuvânt de la serviciul național de meteorologie al Franței a declarat că „2022 simte efectele schimbărilor climatice, fiind un an al extremelor în acest sens.”

Și meteorologii germani au declarat în decembrie, anul trecut, faptul că media temperaturilor în 2022 a țării a fost de 10.5 grade Celsius.

Deși această valoare nu depășește recordul istoric, cercetătorii menționează faptul că lupta împotriva schimbărilor climatice ar trebui să prevină normalitatea temperaturilor extreme în viitor.

În Irlanda, 2022 a fost al 12-lea an consecutiv cu temperaturi record, media anului trecut fiind de 10.8 grade Celsius.

O altă țară afectată de creșterea temperaturilor și de lipsa ploii a fost Spania, pentru care anul 2022 a fost, de asemenea, cel mai călduros de până acum.

Experții de la Aemet, serviciul meteorologic spaniol, susțin că media anuală a temperaturilor a fost de peste 15 grade Celsius, iar lipsa ploii a determinat autoritățile din Barcelona și din Catalonia să impună restricții de utilizare a apei.