Potrivit Reuters, cererea mai scăzută de energie a fost principalul motiv din spatele acestei performanțe, ceea ce înseamnă că sursele regenerabile au putut produce suficientă energie, astfel încât să nu fie nevoie de o producție foarte mare cu ajutorul combustibililor fosili.

Vremea mai blândă de iarna trecută și economiile făcute de populație, spun experții de la think tank-ul Ember, au ajutat la reducerea presiunii din rețea, dar și la reducerea necesității de a compensa nevoia de curent electric cu energie produsă de surse poluante.

Comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, din ianuarie până în iunie, cererea de energie din UE a fost cu 4.6% mai mică, iar cantitatea de curent electric produs cu ajutorul combustibililor fosili pe care am folosit-o a scăzut și ea, de la 38% la 33%. Producția de energie din surse poluante a statelor membre UE s-a micșorat cu 17% în prima jumătate a cestui an comparativ cu anul 2022.

În luna mai am scris despre faptul că după ce sursele regenerabile au dominat anul trecut industria producătoare de energie din Uniunea Europeană, țările încep să simtă tot mai mult beneficiile energiei „verzi” și vor să adauge mai multă capacitate, iar panourile solare și turbinele eoliene sunt armele secrete în acest sens.

De fapt, instalațiile de panouri solare și centrale eoliene din Europa au continuat să apară constant, astfel încât pe continent a fost produsă cu 23TWh mai multă energie regenerabilă în perioada ianuarie-iunie 2023 față de anul precedent.

Unele țări, precum Polonia și Spania, au fost nevoite să își oprească temporar panourile fotovoltaice pentru că acestea produceau prea multă energie pentru rețea, energie care nu era utilizată. Aceste probleme pot fi rezolvate în viitor cu ajutorul sistemelor de stocare a energiei, care pot fi alimentate de sursele regenerabile atunci când rețeaua nu are nevoie de toată puterea electrică disponibilă.

Perioadele secetoase mai puțin frecvente de anul acesta din jurul hidrocentralelor a facilitat o producție mai mare din această sursă de energie, în vreme ce unitățile de producție nucleare au fost ceva mai afectate de acest fenomen și au produs mai puțină electricitate decât anul trecut.