Euronews.green scrie că în aprilie, panourile fotovoltaice și turbinele eoliene au generat peste 50% din necesarul energetic al Portugaliei, iar combustibilii fosili au produs doar 24% din total mulțumită importurilor de energie din Spania și eficienței energetice crescute.

Unul dintre analiștii Ember, Nicolas Fulghum, a declarat că „în această primăvară, sursele de energie regenerabilă ne ajută să depășim dificultățile ce apar din cauza secetei și a creșterii prețurilor la energie și în același timp, ne permite să reducem emisiile.”

„Rapiditatea cu care aceste surse de energie sunt instalate, mai ales panourile solare, promite noi recorduri în vară”, a adăugat el.

Cu o capacitate de energie solară de 2.5 GW, Portugalia își poate alimenta aproximativ un milion de gospodării doar prin puterea soarelui, iar instalațiile eoliene au permis în anul 2021 închiderea centralelor pe cărbuni.

Spania este o altă țară care pariază pe energia solară și cea eoliană, iar în aprilie, aceste două surse de energie au asigurat 46% din producția totală, iar în Suedia, cele două surse au asigurat 27% din necesarul energetic.

Tot panourile solare și centralele eoliene au stabilit recorduri în alte două state europene, astfel că Finlanda și Belgia au produs 29% din totalul energiei electrice în luna aprilie cu ajutorul fermelor fotovoltaice și eoliene.