Potrivit Euronews.green, experții de la think tank-ul independent pentru probleme climatice Ember susțin că „Europa a evitat cea mai mare criză energetică.”

Gazul și cărbunii au fost, în continuare utilizate ca surse de energie pe continent, cota lor fiind de 20, respectiv 16%, însă faptul că regenerabilele le-au depășit, este un semn bun.

Din păcate, hidrocentralele și centralele nucleare au avut de suferit vara trecută din cauza secetei.

Acest lucru a afectat anumite țări mai tare decât pe altele, în special Franța, care era cunoscută drept un exportator de energie în Europa, însă din cauza preferinței pentru energia nucleară și a temperaturilor foarte ridicate, a fost nevoită să importe energie pentru a face față cererii.

Energia solară a crescut anul trecut cel mai mult în UE, cu 24% mai exact, ceea ce a redus dependența de gaz și cărbuni.

Olanda a fost lider în ce privește electricitatea generată cu ajutorul panourilor solare și a reușit să își producă 14% din necesarul energetic cu ajutorul energiei solare.

Grecia, Ungaria și Cipru se numără și ele printre cele cinci puteri ale Europei în ce privește energia solară.

Walburga Hemetsberger, CEO-ul SolarPower Europe, a declarat că „aceste noi cifre arată faptul că o creștere rapidă a energiei solare este adevărata fundație a tranziției energetice.”

Deși 2023 abia a început, cercetătorii sunt de părere că anul acesta va fi unul mai bun decât cel care s-a încheiat, deoarece energia generată cu ajutorul surselor fosile poate scădea cu 20%.