Conform Euronews.green, energia furnizată de combustibilii fosili a reprezentat doar 23% la finalul lunii aprilie din acest an, cu 22% mai puțin decât aceeași lună a anului trecut, în ciuda unei creșteri a cererii energetice. Totodată, aceste cifre sunt mai mici decât recordul precedent de cantitate de energie produsă de sursele poluante, înregistrat în mai 2023, respectiv 27%.

Mulțumită unei creșteri a energiei solare și eoliene, dar și a recuperării hidrocentralelor, energia regenerabilă a reprezentat 54% din amestecul energetic al Europei, reprezentând o cifră record privind cantitatea produsă de sursele regenerabile în sectorul energetic al continentului.

Sarah Brown, director de programe europene în cadrul Ember, a declarat că „ceea ce credeam că este imposibil se întâmplă chiar acum.”

„Combustibilii fosili sunt pe cale să dispară din amestecul energetic al Europei. Energia solară și cea eoliană au devenit principalii jucători, dovedind că sunt gata să își preia rolul de coloană vertebrală a sistemului energetic modern fără emisii”, adaugă ea.

În ce privește progresul statelor, Germania a înregistrat cea mai mare scădere a energiei generate din combustibili fosili comparativ cu aprilie 2023, dat fiind faptul că a scos din funcțiune șapte dintre centralele sale pe cărbuni până în luna martie a acestui an. Efortul țării a contribuit cu 32% la scăderea generală a energiei produse din surse bogate în carbon în Europa.

Progresul pe care Europa l-a făcut pentru a produce energie cu emisii mai reduse a compensat o ușoară creștere de consum de 0.4% în primele patru luni ale acestui an, comparativ cu aceeași perioadă a anului 2023.

„Din 2016 până în 2023, cărbunii au produs cu 300 de terawați oră mai puțină energie, scădere compensată de evoluția energiei solare și a celei eoliene”, adaugă Sarah.