ESG Today scrie că, potrivit estimărilor experților de la Banca Mondială, cultivarea de orez este responsabilă pentru 10% din emisiile de metan eliberate anual la nivel global, motiv pentru care colaborarea celor trei companii își propune să aducă pe piață soluții pentru agricultură sustenabilă cât mai rapid posibil.

Metanul este un gaz cu efect de seră foarte puternic ce poate încălzi planeta de până la 80 de ori mai mult decât dioxidul de carbon, deși durata sa de viață nu este la fel de mare precum cea a CO2-ului.

Flora Ji, vicepreședintele diviziei de Soluții Naturiste la Shell, a declarat că „soluțiile naturiste, cum este proiectul de cultivare al orezului, reprezintă un tool important pentru lupta globală cu schimbările climatice și pentru dezvoltarea durabilă. Urmărim evoluția acestui program pentru a putea produce soluții cât mai eco friendly la scară largă.”

Mecanismele de măsurare, raportare și verificare care folosesc senzori la distanță pentru monitorizarea emisiilor de metan provenite din cultivarea și creșterea orezului este soluția propusă de cele trei companii. Pe lângă reducerea emisiilor de metan, măsurile ar putea aduce beneficii și în ce privește o calitate mai bună a solului și optimizarea resurselor de apă.

Simon-Thorsten Wiebusch, specialist în științele culturilor la Bayer India, Bangladesh și Sri Lanka, a adăugat că „prin concentrarea asupra culturilor de orez, vrem să rezolvăm două dintre cele mai mari provocări care au un impact negativ asupra planetei, anume securitatea alimentară și schimbările climatice. Prin acest program, ne propunem să aflăm mai multe despre cum practicile agricole sustenabile contribuie la ameliorarea schimbărilor climatice prin reducerea emisiilor de metan, dar și prin conservarea resurselor de apă și păstrarea unei calități bune a solului.”

La începutul acestui an, am scris despre faptul că, drept urmare a parteneriatului realizat cu Microsoft în anul 2021, Bayer a anunțat recent noi soluții pe bază de cloud pentru industria agroalimentară. Serviciile oferite de ambele companii le vor permite clienților, atât start-up-uri, cât și corporații, să își licențieze produsele software, pe care le pot vinde apoi către clienți.