Primul summit COP a avut loc în anul 1995 în Berlin și ca orice altă conferință de acest fel, scopul a fost rezolvarea problemelor climate urgente, dar și stabilirea unui plan care să prevină catastrofe climatice pe viitor.

Summit-ul COP de anul acesta are loc după o vară de secete și valuri de caniculă care au lovit Europa, după ce Pakistanul a fost inundat și după ce uraganul Ian a cauzat daune mari în sudul SUA.

Ce sunt summit-urile COP

Summit-urile climatice COP sau Conferințele Părților sunt întâlniri anuale care adună laolaltă toate țările care au semnat Convenția Cadru a Națiunilor Unite privind Schimbările Climatice în 1992.

Scopul acestui document este păstrarea concentrației de gaze cu efect de seră „la un nivel care să prevină interferențe antropogene (induse de oameni) periculoase cu ecosistemul.”

Cel mai recent astfel de summit, COP26, a avut loc anul trecut în Glasgow și a adus laolaltă 120 de lideri ai lumii.

Aceștia au semnat Pactul Climatic de la Glasgow cu scopul de a menține eforturile de limitare a încălzirii globale cu 1.5 grade Celsius.

Obiectivele COP27

Summit-ul climatic de anul acesta are setate mai multe obiective pe care oficialii vor încerca să le îndeplinească.

Ameliorarea este primul astfel de obiectiv, iar toate părțile prezente la eveniment sunt încurajate să ia „măsuri imediate și puternice” pentru a reduce emisiile de gaze cu efect de seră, astfel încât să limiteze rata încălzirii globale.

Adaptarea este al doilea mare subiect de discuție de anul acesta, întrucât devine tot mai necesară în lumea aflată în continuă schimbare în care trăim. Mai multe măsuri vor fi necesare în această direcție pentru a ajuta comunitățile vulnerabile să facă față fenomenelor meteo extreme.

Finanțarea este o alte parte importantă a acestui summit, iar cele mai mari economii ale planetei vor fi îndemnate să livreze suma anuală promisă de 100 de miliarde USD către țările în curs de dezvoltare pentru a le ajuta pe acestea să devină mai responsabile din punct de vedere al mediului.

Tot legat de economiile mari ale Pământului, ele vor fi încurajate să plătească compensații țărilor emergente pentru daune și pierderi cauzate de schimbările climatice generate de marile puteri.

Danemarca a fost una dintre țările care a acționat în acest sens acum câteva săptămâni și a donat 13.4 milioane de euro către țările vulnerabile.

Nu în ultimul rând, participanții sunt rugați să colaboreze în misiunea de a face Pământul un loc mai sigur pentru populație, întrucât acesta este singurul mod prin care putem să reușim să ne protejăm și pe noi și ecosistemele.

Președintele Egiptului, Abdel Fattah El-Sisi, a declarat că „avem încredere că liderii din întreaga lume se vor aduna din nou pentru a relua acest angajament legat de agenda ce vizează problemele climatice, în ciuda dificultăților și nesiguranțelor din prezent.”

Tot la COP27, oficialii vor încerca să găsească o modalitate prin care toate țările să își poată măsura emisiile de gaze cu efect de seră într-un mod practic și standardizat.

Alte elemente cheie pentru dezbatere

Desigur, nu doar aceste subiecte vor fi dezbătute la summit-ul climatic de anul acesta.

Natura poate fi un alt subiect foarte important, iar reîmpăduririle și protejarea ecosistemelor sunt doar două dintre abordările posibile.

Pădurile reprezintă unul dintre cele mai bune moduri prin care putem lupta cu emisiile de carbon, întrucât acestea acționează ca niște bureți care ne dau oxigen, iar în același timp absorb emisiile dăunătoare și țin temperaturile sub control.

Și sistemul alimentar al planetei ar putea fi revizuit, deoarece evenimentele care au avut loc anul acesta au arătat întregii planetei cât de periculos este să ne bazăm doar pe câteva surse pentru alimentele de bază.

Și apa și-ar putea face loc pe lista subiectelor dezbătute, deoarece în Europa în special, dar nu numai, aceasta a cauzat mai multe probleme, iar seceta a însemnat că anumite recolte au fost compromise.

Totodată, sistemul energetic și transportul naval au avut și ele de suferit din cauza lipsei resurselor de apă.

De asemenea, ne putem aștepta ca decarbonizarea industriei să fie un subiect de interes pentru oficiali, întrucât mai multe companii și chiar instituții se gândesc la noi moduri prin care să-și reducă amprenta asupra mediului, dar și cum să capteze emisiile de carbon.

Am scris recent despre faptul că UE finanțează proiecte green tech în acest domeniu cu 3 miliarde de euro.

Se va pune accent pe energia regenerabilă

Sursele regenerabile sunt un subiect important în general în prezent și vor fi, cel mai probabil, de interes și pentru reprezentanții COP27, nu doar pentru beneficiile pe care le aduc din punct de vedere climatic, ci și pentru faptul că ele asigură independența energetică.

Europa în sine ar putea deveni independentă din punct de vedere energetic până în 2030 datorită eforturilor venite din partea mai multor state care investesc în panouri solare și energie eoliană, printre altele.

Portugalia, Danemarca și Olanda sunt doar câteva dintre statele care promit să facă disponibilă energia verde nu doar pentru ele, ci și pentru țările vecine.

Conferința COP27 de anul acesta va avea un public numeros, întrucât „sunt înscriși peste 30.000 de participanți reprezentând guverne, ONG-uri, societăți civile și afaceri.”

De asemenea, evenimentul de anul acesta va avea și o Zonă Verde, care va avea o arie specială dedicată protestelor și spații mari pentru relaxare în exterior.

Mai multe știri despre summit-ul COP27 pot fi urmărite pe pagina oficială a evenimentului de pe site-ul ONU, pe măsură ce evenimentul se desfășoară.