Potrivit Euronews.green, întreaga Uniune Europeană speră ca până în 2030, 82% din energie să fie furnizată de către sursele regenerabile, în vreme ce unele țări merg mai departe și își doresc un sistem public de energie complet decarbonizat până la finalul acestui deceniu.

Portugalia este una dintre țările care a anunțat încă de la începutul acestui an faptul că va accelera tranziția energetică și că vrea ca sursele regenerabile să alimenteze țara cu 80% din necesarul energetic până în 2026.

În prezent, Portugalia își obține 60% din necesarul energetic din surse curate, una dintre cele mai mari cote de pe continent.

Din 2021 a devenit una dintre țările care a eliminat complet producția energetică cu cărbuni după ce a închis ultima astfel de centrală.

Furnizorul de energie portughez EDP (Energias de Portugal) vrea să alimenteze țara exclusiv cu energie regenerabilă până la sfârșitul acestui deceniu, ceea ce înseamnă că țara din peninsula Iberică ar putea avea un sistem de alimentare cu energie fără carbon până în 2030.

În Austria, autoritățile speră ca sursele regenerabile să domine sistemul public de energie, întrucât o investiție de 260 de milioane de euro ar putea transforma un milion de acoperișuri în producători de energie.

Hidroenergia și energia eoliană ar trebui să înregistreze și ele o creștere, iar oficialii se vor asigura de faptul că sursele regenerabile se vor extinde anual cu investiții de un miliard de euro până la finalul acestui deceniu.

Olanda este o altă țară europeană care investește în energia verde, în special în cea eoliană, întrucât până la jumătatea acestui secol, țara speră să aibă o capacitate eoliană de 150 GW.

Dacă vor reuși să facă acest lucru, în jur de 230 de milioane de gospodării europene ar putea fi alimentate cu energie eoliană.

Evenimentele ce au loc în estul Europei au determinat oficialii să se folosească de centralele pe cărbuni anul acesta pentru a evita o lipsă a fluxului de energie.

Autoritățile olandeze își doresc în continuare să livreze energie curată până în 2030, însă acest lucru nu înseamnă că ele se vor folosi doar de surse regenerabile pentru a reuși acest lucru.

Energia nucleară este tot o sursă de energie fără emisii de carbon, chiar dacă nu este regenerabilă.

Danemarca este un alt exemplu de țară europeană care vrea să renunțe cu totul la gazul natural pentru producția energetică și plănuiește să îl înlocuiască cu energie solară și eoliană, care ar putea ajuta țara să devină chiar un exportator de energie.

Oficialii danezi speră ca țara să poată fi alimentată doar cu energie regenerabilă până în 2030.