Această inițiativă se concentrează și pe planul REPowerEU și urmărește să facă Europa mai independentă din punct de vedere energetic.

Inițiativa este în căutarea de proiecte care activează în următoarele domenii:

  • Producția clean tech (0.7 miliarde de euro) pentru proiectele ce vor aduce îmbunătățiri la procesele de fabricație ale tehnologiilor verzi, precum panouri solare, pile de combustie sau sisteme de stocare a energiei;
  • Decarbonizare generală (Buget de 1 miliard de euro) pentru proiectele bazate pe energii regenerabile, industrii intense din punct de vedere energetic, dar și captarea și stocarea carbonului, printre altele;
  • Inovații în sectorul electrificării și al hidrogenului (1 miliard de euro) pentru proiectele inovatoare de înlocuire a combustibililor fosili cu soluții low-carbon;
  • Proiecte pilot de dimensiuni medii (0.3 miliarde) pentru proiectele inovatoare care fac descoperiri de ultimă generație în decarbonizare și toate celelalte sectoare eligibile ale Fondului.

Proiectele vor fi evaluate de specialiști independenți în funcție de nivelul lor de inovare sau de potențialul de a evita emiterea gazelor cu efect de seră, printre altele.

Participanții din țările membre UE, Islanda și Norvegia își pot înscrie proiectele până pe 16 martie 2023.

Proiectele cu potențial care nu sunt suficient de mature pentru finanțare pot beneficia de asistență pentru dezvoltare din partea Băncii Europene pentru Investiții.

Proiectele pot fi înscrise prin portalul EU Funding and Tenders, iar rezultatele vor fi anunțate în al doilea trimestru al anului 2023.

Fondul pentru Inovare ar putea primi o finanțare de 38 de miliarde de euro până în 2030, potrivit estimărilor, iar acesta încurajează companiile și instituțiile publice să investească în tehnologii și soluții de reducere a emisiilor de carbon.