CNN scrie că studiul a fost făcut în baza orașului Chicago și a arătat că schimbarea terenului în subteran poate avea efecte nedorite asupra clădirilor sau infrastructurii, cum ar fi conductele sau metroul, acolo unde acesta există.

Fenomenul este cunoscut drept „insule de căldură subterane” și este cauzat de mai multe lucruri, precum încălzirea șoselelor și a clădirilor pe timpul zilelor toride, cum sunt cele de vara aceasta, dar și din cauza căldurii și forței mecanice provenite de la sistemul de transport subteran. În Europa, vara aceasta ar putea fi una dintre cele mai călduroase din istoria continentului, iar acest lucru nu va afecta doar infrastructura, ci și populația.

Autorul principal al studiului, Alessandro Rotta Loria de la Northwestern University in Evanston, Illinois, a declarat că „cu cât este mai dens orașul, cu atât mai intensă este și încălzirea în subteran.”

Solul și toate tipurile de materiale de construcție se deformează atunci când sunt expuse la căldură intensă, ceea ce cauzează o creștere a instabilității terenului, spun experții.

„Deformările cauzate de schimbările climatice în subteran sunt relativ nesemnificative în magnitudine, dar ele se dezvoltă încontinuu. De-a lungul timpului, ele pot deveni semnificative pentru funcționarea normală a infrastructurii civile, cum ar fi clădirile, pânza freatică sau tunelurile”, a explicat Rotta Loria.

Schimbările climatice în subteran au fost studiate de către experți timp de 25 de ani, iar în acest timp, ei au descoperit că astfel de evenimente contribuie la contaminarea apei și pot crea probleme pentru sistemele de metrou și pentru pasagerii acestora, pentru că infrastructura se uzează în mod accelerat.

Pentru realizarea studiului au fost montați 150 de senzori pe suprafața orașului Chicago, în diferite zone ale acestuia. Câțiva au fost instalați și în Parcul Grant, astfel încât cercetătorii să poată determina cum afectează căldura o zonă neconstruită cu multe spații verzi.

La trei ani după demararea studiului, Rotta Loria și echipa sa au determinat faptul că temperaturile de sub oraș erau și cu 10 grade Celsius mai mari decât cele de sub Parcul Grant. De-a lungul a 100 de ani, între 1950 și 2050, căldura în exces poate afecta mediul subteran într-un mod care nu poate fi perceput cu ochiul liber, dar care cu siguranță poate afecta structura clădirilor din orașe.

„Este important de menționat faptul că schimbările climatice subterane nu afectează siguranța clădirilor în care ne desfășurăm activitatea. Ele pot reprezenta o provocare pentru funcționalitatea și durabilitatea acestor structuri, deoarece deformările subterane excesive pot duce la deformarea, înclinarea și chiar crăparea pământului”, a declarat autorul principal al studiului.

Noile construcții nu ar avea același impact asupra terenului, spune Rotta Loria, deoarece ele sunt construite după standarde moderne și sunt mai eficiente. În ce le privește pe cele vechi, le putem crește eficiența energetică prin renovare, ceea ce poate ajuta la menținerea unei temperaturi mai confortabile înăuntru, iar mediul extern nu va fi la fel de fierbinte.

Întregul studiu, dat publicității în Communications Engineering, poate fi citit aici.