Potrivit Reuters, activitățile umane accelerează rata dispariției insectelor de pe planetă, care este de 2% pe an din populația totală.

David Wagner de la Universitatea din Connecticut a declarat că „insectele sunt alimentul care asigură existența tuturor păsărilor și tuturor peștilor. Ele susțin toate apele dulci și suprafețele terestre de pe planetă.”

Insectele sunt cele mai diverse creaturi din regnul animal și reprezintă două-treimi din cele peste 1.5 milioane de specii de animale cunoscute, iar cercetătorii sunt de părere că sunt încă milioane de insecte nedescoperite.

Aceste ființe sunt cruciale în lanțul trofic, întrucât reprezintă sursa de hrană pentru multe păsări, reptile și chiar mamifere, în vreme ce pentru altele, sunt gustări.

Poate fi greu de crezut, dar chiar și oamenii consumă insecte, mai exact 2.000 de specii.

În Japonia, de exemplu, există chiar și tonomate care vând gustări sub formă de insecte.

Pe lângă faptul că reprezintă o sursă de hrană, insectele ajută la polenizarea a 75% din culturile noastre, un serviciu evaluat la 577 de miliarde de dolari pe an.

Dave Goulson, ecologist la Universitatea din Sussex, a declarat că „am înregistra scăderi ale recoltelor” dacă nu ar exista insectele.

Plantele vor suferi dacă mai multe specii de insecte vor dispărea în viitor, întrucât 80% din speciile de plante ale lumii se bazează pe aceste creaturi mici pentru polenizare.

Fără ele, ecosistemele vor avea de suferit, la fel și noi.

Un studiu publicat în jurnalul Biological Conservation susține că în ultimii 150 de ani, am pierdut între 250.000 și 500.000 de specii de insecte sau între 5 și 10%, iar pierderile continuă.

Wagner a declarat că „și cu o rată de dispariție de 1% pe an vom pierde mai bine de o treime din specii și o treime din insecte după 40 de ani - o treime pierdută din copacul vieții.”

Unele specii de insecte o duc foarte bine datorită schimbărilor climatice, însă din păcate acest lucru nu ne este favorabil.

Speciile care beneficiază de pe urma încălzirii globale sunt cele care împrăștie boli sau care se hrănesc cu plante și distrug păduri.

De fapt, spun experții, până în 2080, în jur de 2.3 miliarde de oameni din Asia, America de Nord și Europa ar putea intra în contact cu febra denga din cauza țânțarilor care poartă această boală.