Experții în domeniul energiei sunt de părere că, la nivel global, capacitatea surselor regenerabile ar putea crește cu până la 2.400 GW, ajungând astfel la un total de 5.640 GW până în 2027, scrie Reuters.

Creșterea estimată, care este echivalentul capacității totale energetice a Chinei, este cu 30% mai mare decât anul trecut, iar principalele motive pentru accelerarea tranziției sunt creșterea prețurilor energetice și nevoia de siguranță energetică.

Directorul Executiv al IEA, Fatih Birol, a declarat că „sursele regenerabile erau deja într-o expansiune rapidă, însă criza energetică din lume a determinat o creștere și mai mare, pentru că fiecare țară vrea să beneficieze de pe urma siguranței energetice.”

Expansiunea regenerabilelor le-ar putea transforma în cea mai mare sursă de energie până la începutul anului 2025, iar totodată, ele ar putea reprezenta 90% din noile proiecte energetice în următorii cinci ani.

Energia solară și cea eoliană sunt favorite în acest sens, iar potrivit experților, panourile solare își vor tripla cota de piață până în 2027, în vreme ce numărul turbinelor eoliene se va dubla.

Pentru a reduce emisiile provenite din sectorul transporturilor și a altor industrii care folosesc combustibili fosili, biocombustibilii vor înregistra o creștere de 22% până la finalul lui 2027, spun experții.