Conform 9News, un studiu dat recent publicității a dezvăluit că mai multe organisme marine și-au găsit un loc pe gunoaiele care plutesc în derivă, iar cercetătorii sunt de părere că insula creată artificial le permite unor specii anume să supraviețuiască în locuri în care acest lucru nu ar trebui să se întâmple.

Linsey Haram, cercetătoare în cadrul National Institute of Food and Agriculture și autoarea principală a studiului, a declarat că „am fost surprinși de numărul mare de specii care trăiesc pe coastă. Ele se aflau pe 70% din gunoaiele pe care le-am analizat.”

Pe cele 105 obiecte recuperate de pe Marea Insulă de Gunoaie din Pacific, care are o dimensiune similară cu cea a Franței, cercetătorii au descoperit 484 organisme marine aparținând de 46 de specii diferite. În mod normal, 80% dintre acestea trăiesc pe coastă.

„Este foarte probabil ca aceste specii să concureze pentru spațiu, deoarece în mijlocul oceanului, spațiul este foarte limitat, iar de asemenea, este posibil ca aceste specii să se consume reciproc pentru resurse”, a adăugat ea.

Un alt lucru pe care experții nu îl înțeleg în totalitate este cum au ajuns animalele respective să locuiască într-un astfel de mediu. Două teorii posibile sunt acelea că ele s-ar fi atașat de gunoaie în timp ce acestea pluteau sau că organismele trăiau pe ele de cum au părăsit plajele.

Cercetătorii de la inițiativa Ocean Cleanup sunt de părere că există aproximativ 1.8 trilioane de materiale plastice în cadrul Insulei, iar combinate, acestea ar cântări aproximativ 80.000 de tone.

În ciuda beneficiilor aparente pentru anumite animale marine, poluarea cu plastic a oceanelor este extrem de periculoasă pentru ecosistemele apelor și chiar noi ne putem contamina odată ce am consumat acești pești.

Un alt grup de experți a estimat că, până în 2040, plasticul poate ajunge în oceane la o rată de 2.6 ori mai mare comparativ cu cea din prezent dacă nu sunt adoptate politici de mediu care să oprească acest lucru.