De fapt, în ciuda promisiunilor la nivel mondial, poluarea cu plastic de unică folosință a crescut cu 6 milioane de tone anual între 2019 și 2021, iar producătorii nu au progresat suficient pentru a preveni acest lucru sau pentru a crește rata de reciclare.

Aceste deșeuri s-au acumulat într-un număr atât de mare în oceanele de pe Pământ, încât a dus la formarea unei insule gigantice, de trei ori cât Franța, în Oceanul Pacific.

Potrivit Visual Capitalist, un raport științific dat publicității în Science.org ar fi descoperit care sunt țările care poluează cel mai mult cu deșeuri din plastic.

Majoritatea maselor plastice, conform raportului, provine direct din obiectele pe care le aruncăm chiar noi. Acestea se strecoară prin sisteme de canalizare, în râuri sau chiar pe plajă și în cele din urmă, ajung în oceane. Și plasele de pescuit reprezintă o problemă, deoarece pot fi deteriorate sau chiar aruncate de către pescari.

În ce privește țările care produc cea mai mare poluare cu plastic, cei mai mari producători sau consumatori din lume, precum China, nu sunt cei care le administrează cel mai slab.

De fapt, Malaiezia produce de 10 ori mai puține deșeuri de plastic decât China, însă din cauza administrației defectuoase a acestora, țara peninsulară permite ca 9% dintre acestea să ajungă în oceane, în vreme ce în China, doar 0.6% din masele plastice ajung în apele planetei.

Sursă foto: Visual Capitalist

Filipine a fost desemnată de cercetători ca fiind țara care poluează oceanele cu cele mai multe deșeuri din plastic comparativ cu orice altă națiune, fiind responsabilă de 35% dintre masele plastice care ne poluează apele. În jur de 356.000 de tone de plastic ajung anual în ocean din Filipine, în vreme ce pe locul doi se află India, cu o cantitate mai mică de mase plastice, la 126.000 de tone.

Comparativ cu toate țările din lume care nu au fost incluse în clasament, Filipine produce anual mult mai multe deșeuri din mase plastice.

Țările din Asia de sud-este în general, inclusiv Myanmar, Bangladesh și Vietnam, sunt responsabile de 75% din deșeurile din plastic care se acumulează anual în oceane.

Brazilia este singura țară din clasament care nu este din Asia și se află pe locul 7, cu mai puțin de 38.000 de tone de deșeuri eliberate în oceane anual.

Țările cu venituri mari, care sunt și cele mai mari consumatoare de plastic, au sisteme mai bune de administrare a deșeurilor, precum reciclarea sau exportul, motiv pentru care ele nu contribuie în mod direct cu poluare cu plastic.

Cercetătorii susțin că cea mai bună soluție pentru a reduce acumularea de deșeuri este să producem și să consumăm mai puțin plastic, în vreme ce soluțiile mai bune de management sunt necesare pentru a descuraja incinerarea acestuia, dar și acumularea sa în ecosistemele planetei.