Euronews.green scrie că luna martie a acestui an a fost cea mai fierbinte a treia lună de până în prezent, iar experții din cadrul Serviciului Climatic Copernicus (C3S) au avertizat că aceasta a fost a zecea cea mai călduroasă lună din istorie consecutiv. Temperaturile înregistrate anul acesta în martie au fost cu 0.78 de grade Celsius mai ridicate decât media înregistrată între 1991 și 2020, iar comparativ cu a doua cea mai călduroasă a treia lună din an, martie trecut a fost cu 0.10 grade Celsius mai fierbinte.

Samantha Burgess, director adjunct în cadrul C3S, a declarat că „martie 2024 continuă seria de luni cu temperaturi extrem de ridicate în ce privește temperatura oceanelor și cea a aerului.”

„Pentru a putea opri creșterea accelerată a temperaturilor este nevoie de reduceri rapide în ce privește nivelul de emisii de gaze cu efect de seră”, adaugă aceasta.”

Situația s-a reflectat și la nivelul oceanelor, care au înregistrat temperaturi neobișnuit de ridicate, în ciuda faptului că fenomenul climatic El Niño a scăzut în intensitate.

Temperatura medie pentru suprafața mării în luna martie a fost de 21.07 grade Celsius, cea mai mare valoare lunară din anul acesta.

În Europa, martie 2024 a fost a doua cea mai fierbinte lună a treia, după valorile înregistrate în anul 2014, care au fost mai mari cu doar 0.02 grade Celsius. Temperaturi neobișnuit de ridicate au fost înregistrate mai ales în Europa Centrală și de Est, astfel că valorile le-au depășit pe cele dintre 1991-2020. Totodată, continentul a avut parte de mai multe ploi în Franța și în Peninsula Iberică.