Cosmos Magazine scrie că acest anunț a fost făcut înainte de întâlnirea pe care liderii globali urmează să o aibă în Nairobi, capitala Kenyei, între 13 și 19 noiembrie, unde va avea loc Comitetul Interguvernamental de Negociere pentru Materiale Plastice.

Am scris chiar noi în trecut despre un grup de oameni de știință care sunt de părere că reciclarea plasticului nu este cea mai bună soluție pe care o căutăm pentru a rezolva această criză globală, deoarece ea poate încuraja supra-producția și consumul de mase plastice.

Unul dintre obiectivele discuțiilor ce vor avea loc în Kenya este dezvoltarea unui instrument internațional care poate preveni poluarea cu mase plastice, inclusiv protejarea oceanelor de aceste materiale. O altă prioritate o va reprezenta și promovarea producției și consumului sustenabil de produse din plastic.

Dr. Hans Peter Arp de la Universitatea Norvegiană de Știință și Tehnologie, a declarat că „discuțiile privind Tratatul ONU pentru Poluarea cu Plastic trebuie să se concentreze pe reducerea dependenței și producției de plastic din surse virgine, în special din combustibili fosili, dar și pe o tranziție către net-zero.”

În același timp, tehnologiile pentru îndepărtarea plasticului ar putea fi la fel de dăunătoare pentru planetă, susțin unii cercetători, iar aceștia sugerează că nu există dovezi clare cum că acestea ar aduce beneficii ecosistemelor.

Astfel, dr. Melanie Bergmann, de la Alfred Wegener Institute în Germania, susține că „din contră, există mortalitate asociată cu prinderea nedorită a animalelor folosind tehnologiile respective, lucru care poate deveni o problemă dacă le vom scala. Trebuie să folosim date și criterii științifice atunci când le dezvoltăm pentru a evita un deznodământ regretabil.”

Cea mai bună soluție pentru a rezolva problema deșeurilor din plastic este să ne folosim de cât mai puțin plastic cu putință, pentru că altfel s-ar putea să avem mai mult de lucru odată ce el se infiltrează în ecosisteme.

Dr. Rebeca R Helm de la Universitatea Georgetown, este de părere că „avem nevoie de soluții sigure din punct de vedere ecologic și avem nevoie de ele în amonte. Odată ajuns în mediul înconjurător, plasticul este dificil de îndepărtat fără a provoca mai multe daune.”