Euronews.next scrie că GHGSat este o companie canadiană care a anunțat recent lansarea unui satelit care poate detecta emisiile de dioxid de carbon de la fiecare unitate de producție poluantă din lume direct din spațiu. Vanguard este numele primului satelit care a fost lansat din California.

Datele pe care acesta le va înregistra, spun oficialii GHGSat, vor fi puse la vânzare către reprezentanții industriilor poluante care vor vrea să își reducă impactul negativ pe care îl au asupra planetei. Există deja un număr destul de mare de sateliți care țin evidența emisiilor de metan provenite din surse mai mici, cum ar fi fermele sau zonele de forare.

Reprezentând 80% din emisiile eliberate anual în SUA, o mare parte din emisiile de dioxid de carbon intră în atmosferă ca urmare a producției ce are loc în marile fabrici.

Stephane Germain, CEO-ul GHGSat, susține că Vanguard va putea detecta emisiile provenite de la fiecare unitate de producție, ceea ce va ajuta companiile să își evalueze performanța de mediu, dar și să formeze strategiile potrivite pentru prevenirea poluării excesive.

„De cele mai multe ori, am observat că este vorba despre măsurători directe și estimări - astfel, măsurătorile realizate de acest satelit vor reprezenta un bun punct de validare al performanței emisiilor”, explică acesta. Datele colectate de sateliți au ridicat deja întrebări cu privire la cantitatea de metan de pe planetă, iar Germain este de părere că același lucru s-ar putea întâmpla și cu dioxidul de carbon.