O astfel de lege ar putea avea numeroase beneficii nu doar pentru experiența de utilizare, dar și pentru extinderea duratei de utilizare a unui telefon mobil.

Am aflat din interviul nostru cu un reprezentant Fairphone că unul dintre principalele motive pentru care oamenii își trimit telefoanele la reparat sau pentru care le schimbă este faptul că autonomia nu mai este la fel de bună ca atunci când dispozitivul era nou.

Euronews.green susține că această lege, odată promulgată de autorități, ar putea salva milioane de dispozitive mobile de pe continent din a ajunge deșeuri. Asta pentru că anual, 150 de milioane de telefoane sunt aruncate, iar dacă bateriile ar fi mai ușor accesibile, numărul acesta ar putea fi redus simțitor.

La momentul actual, înlocuirea bateriei dintr-un telefon este un proces destul de dificil, care necesită unelte și pregătire specială pentru a nu strica smartphone-ul, pentru că telefoanele actuale au bateriile lipite și chiar benzi de izolare pentru ca apa să nu pătrundă înăuntru.

Există și excepții, iar Fairphone și Nokia sunt două dintre companiile care pun accent pe reparabilitatea unui telefon mobil de către utilizatorul său și implicit, pe schimbarea bateriei sale cu litiu.

Europarlamentarul Achille Variati a declarat că „pentru prima dată, avem o legislație pentru economia circulară care acoperă întreg ciclul de viață al unui produs - o practică benefică pentru mediu, dar și pentru economie.”

Recent, Austria a oferit tichete pentru repararea electronicelor pe care oamenii le-au putut folosi astfel încât să își repare dispozitive electronice sau chiar electrocasnice. Inițiativa a fost declarată un succes răsunător de către oficiali.

Uniunea Europeană a propus mai multe reguli în ce privește exploatarea și proveniența bateriilor cu litiu din dispozitivele mobile. Una dintre ele prevede ca pentru orice baterie cu o capacitate mai mare de 2kWh, producătorii vor fi nevoiți să furnizeze și o declarație pentru amprenta de carbon a produsului respectiv, o etichetă și un pașaport digital.

De asemenea, în ce privește reciclarea bateriilor uzate, până în 2031, 61% dintre celulele aruncate vor trebui recuperate, iar 95% din materialele ce se găsesc în interiorul acestora vor trebui reciclate. Aceste reguli ar putea deveni lege începând cu anul 2027.