Am testat recent Nokia X30 5G, un alt smartphone focusat pe sustenabilitate de la un brand bine cunoscut care este construit din materiale reciclate și este destinat celor care vor să păstreze un astfel de dispozitiv cât mai mult timp cu putință.

Cu toate acestea, deși este un telefon sustenabil și prietenos cu planeta, X30 nu poate fi reparat foarte ușor, în niciun caz la fel de ușor precum Fairphone 4, cel mai recent model al producătorului olandez, sau oricare alt model precedent de la același brand.

În interviul nostru cu Arthur Guillaumee de la Fairphone, am aflat despre începuturile companiei, cum sunt fabricate modelele Fairphone și câți oameni au dat o șansă acestor telefoane retro-moderne.

Începutul Fairphone

„Scopul Fairphone nu este să construiască un telefon modular, ci un dispozitiv durabil. Pentru a face acest lucru, ai nevoie de reparabilitate și modularitate, de suport software, dar și de specificații care să țină pasul cu vremea”, ne-a comunicat Arthur.

Deși compania a fost fondată în 2013, povestea sa începe cu trei ani mai devreme, în 2010, ca parte a proiectului celor de la Waag Society, Action Aid și Schrijf-Schrijf. Scopul a fost conștientizarea populației în legătură cu componentele telefoanelor, care erau fabricate cu minerale a căror minare putea avea efecte negative asupra localnicilor și a economiei.

Bas van Abel, fondatorul Fairphone, a pus bazele companiei sale în 2013 pentru „a arăta că ceva nou este posibil prin conștientizare, creând astfel un exemplu din Fairphone pentru a motiva industria să facă același lucru”, ne-a împărtășit Arthur.

Mentalitatea concentrată pe sustenabilitate a companiei și dispozitivele pe care le-a lansat până acum au fost apreciate de suficient de mulți utilizatori, iar astfel compania a putut crește. Până în prezent, reprezentantul ne-a spus că au fost vândute peste 500.000 de exemplare Fairphone de la prima versiune și până la a patra.

Account Managerul companiei precizează faptul că Fairphone este o companie în creștere, care câștigă din ce în ce mai mulți adepți. ”Sunt oameni care investesc în mentalitatea noastră, care sunt atrași de posibilitatea de a plăti mai mult pentru un dispozitiv care să țină mai mult timp, dar care mai ales este în relație bună cu planeta și cu oamenii.”

Provocările dezvoltării unui telefon reparabil

În ce privește dezvoltarea unui telefon reparabil, sunt mai multe provocări care pot apărea, mai ales pentru că acel dispozitiv trebuie să fie sustenabil și just față de planetă și societate.

„Dacă vrem să facem telefoane sustenabile, trebuie să lucrăm cu parteneri care ne pot furniza materiale foarte bune, iar apoi trebuie să creăm acest dispozitiv modular.”

Arthur ne-a explicat faptul că telefoanele modulare sunt diferite față de cele clasice, astfel că trebuie să fie produse într-un mod foarte specific, pentru ca ele să poată fi reparate de către utilizatorul final.

În prezent, modelele Fairphone sunt disponibile doar în anumite țări din Europa, în principal în vestul continentului, însă Arthur ne-a comunicat faptul că firma plănuiește să se extindă și către alte state din regiune și chiar către alte continente.

„Încă ne concentrăm pe principalele piețe din Europa de Vest, ne gândim și la potențiale piețe în alte părți, însă încă lucrăm la asta”, afirmă reprezentantul Fairphone.

Așadar, pentru cei care își doresc să dețină un telefon sustenabil și reparabil, modelele Fairphone ar trebui să ajungă cât de curând în țara voastră.

Atunci când vor ajunge pe rafturi în regiunea ta, te vei putea bucura de cinci ani de suport software și deși aceasta este promisiunea, Fairphone poate extinde acest suport, așa cum a făcut cu Fairphone 2, care a primit opt ani de suport software.

Arthur ne-a comunicat că „dacă este posibil să extindem suportul, vom face acest lucru, deoarece pentru noi, povestea completă a Fairphone implică faptul ca, dacă ai un telefon care funcționează cum trebuie, să îl păstrezi. Dacă ai nevoie de un nou dispozitiv pentru că cel vechi s-a stricat, atunci te poți gândi la o schimbare.”

De asemenea, în ce privește piesele de schimb, este ușor să le găsești pe site-ul oficial, chiar și pentru modelele mai vechi, cum ar fi Fairphone 2, deși cu cât trec mai mulți ani, cu atât va fi mai greu să găsești baterii, ecrane sau capace din plastic pentru dispozitivele vechi.

Am aflat și faptul că, în 80% din cazuri, cele mai des înlocuite componente într-un smartphone modern sunt ecranul, capacul de pe spate și bateriile.

Păstrează-ți telefonul mai mult timp

Una dintre problemele pe care le are piața de smartphone-uri în prezent este faptul că foarte multe modele sunt lansate în fiecare an și deși îmbunătățirile sunt tot mai mici, unii oameni încă simt nevoia să își schimbe telefonul o dată la unul sau doi ani. Arthur este de părere că, deși perioada în care un utilizator își păstrează un model de telefon este de doi ani spre trei, există trei motive principale pentru care oamenii își schimbă dispozitivele așa des.

„În primul rând, telefonul este stricat, astfel că ai într-adevăr o problemă, însă aceste cazuri sunt izolate. În al doilea rând, obsolescența software, care nu mai este relevantă în majoritatea cazurilor, iar cea de-a treia problemă este obsolescența percepută de clienți.”

Cel puțin în ce privește piața din Franța, însă posibil ca acest lucru să se poată aplica și în alte state, Arthur ne-a comunicat faptul că 88% dintre telefoanele date la reciclat sau recondiționat sunt încă în stare bună de funcționare.

„Asta înseamnă că oamenii le pot folosi în continuare, dar aceștia vor o schimbare”, ne-a spus el.

Telefoanele precum Fairphone 4 i-ar putea ajuta pe unii clienți să se folosească mai mult timp de modelul actual prin câteva moduri, unul dintre acestea fiind înlocuirea unei baterii uzate.

Cu o baterie de 3.905mAh, cel mai nou model al companiei olandeze nu este tocmai un campion la capitolul autonomie, însă unde poate pierde comparativ cu un telefon care are o baterie de 5.000mAh, compensează din plin cu capacitatea de a schimba rapid acea celulă.

Pentru cei care își aduc aminte de telefoanele Nokia de acum mulți ani, Fairphone 4 este ca o mașină a timpului pentru zilele de glorie ale telefoanelor mobile.

Dacă toate telefoanele ar fi construite în același mod în prezent, degradarea bateriei probabil nu ar mai reprezenta o problemă atât de mare, deoarece poți comanda una nouă, iar pe cea veche o poți recicla, iar astfel ajuți planeta.

Și nu doar bateria poate fi înlocuită de utilizator pe Fairphone 4, ci și ecranul, portul de încărcare sau chiar difuzorul pot fi schimbate în aproximativ 15 minute folosind o șurubelniță.

Peste 100.000 de telefoane reciclate până în prezent

De la lansarea lui Fairphone 4 în noiembrie 2021, producătorul olandez de telefoane a promis să recicleze câte un telefon mobil pentru fiecare model Fairphone 4 vândut. Arthur ne-a comunicat că această promisiune a dus la reciclare a 105.000 de telefoane, ceea ce înseamnă că materiale importante au fost recuperate din aceste unități și au fost recirculate în lanțul valoric.

De asemenea, comparativ cu Fairphone 3, a patra generație a îmbunătățit mai multe aspecte, cu un nou design mai modern, un ecran cu un format mai modern și specificații interne mai bune.

Arthur ne-a împărtășit faptul că aceste îmbunătățiri sunt datorate atât cercetării interne din companie, cât și feedback-ului din partea posesorilor de modele Fairphone mai vechi.

„Atunci când dezvoltăm un telefon, facem studii, încercăm să dezvoltăm telefoane mai bune pe care le poți păstra mai mult timp, nu putem lansa astăzi un model cu 2GB RAM, pentru că nu va rezista în timp”, ne-a spus reprezentantul Fairphone.

Investiția de 49 de milioane de euro din 2023 și planurile de viitor

Chiar înainte de începutul lunii februarie în 2023, oficialii Fairphone au anunțat faptul că firma a primit o investiție de 49 de milioane de euro de la investitori precum ABN AMRO Sustainable Impact Fund.

O parte din investiția primită va fi folosită pentru „a accelera creșterea Fairphone și pentru scalarea impactului, în vreme ce vor fi lansate produse mai juste față de oameni și planetă.”

În ce privește planurile de viitor ale companiei, Arthur ne-a spus că unul dintre acestea este creșterea reputației în piețele principale unde aceasta își vinde deja telefoanele, iar astfel mai mulți oameni ar putea face trecerea către telefoane sustenabile.

Sursă foto: Fairphone