În 2021, numărul estimat al smartphone-urilor la nivel global era de 6.37 de miliarde de unități, iar acest număr ar putea ajunge la 7.33 de miliarde până în 2025.

De aceea, materialele reciclate și suportul extins pot face diferența când vorbim despre durata de utilizare a unui smartphone înainte de a îl înlocui.

În ce privește viteza, telefoanele din prezent au mai mult decât suficientă putere de procesare pentru a face față activităților zilnice ale unui utilizator, chiar și după ce au fost utilizate doi sau trei ani, o rezervă de putere pe care doar câteva modele din trecut o aveau.

Pe Start-Up poți citi review-ul nostru mai detaliat din punct de vedere tehnic al lui Nokia X30 5G, unde am precizat lista de specificații, performanța camerelor și capabilitățile de gaming ale telefonului.

În loc să facă telefoanele mai rapide, producătorii se concentrează în prezent pe eficiența lor energetică și pe implementarea de materiale reciclate în șasiul acestora.

Două exemple de astfel de companii sunt Samsung și Apple, care au adoptat această gândire de câteva generații încoace și au început să implementeze plastic și aluminiu reciclate în dispozitivele lor.

Durabilitate și aspect

Nokia, companie deținută de HMD Global, a adoptat aceeași strategie atunci când a creat unul dintre cele mai recente telefoane ale sale, anume Nokia X30 5G, care este realizat din aluminiu 100% reciclat și plastic reciclat în proporție de 64.5% pentru spatele telefonului.

Am folosit zilnic acest dispozitiv timp de o săptămână până acum și pot să spun că este într-adevăr un produs impresionat, dat fiind faptul că Nokia nu a făcut foarte multe telefoane mai scumpe în ultima vreme.

Cutia telefonului este și ea făcută din materiale reciclate, iar Nokia încurajează explicit utilizatorii să își recicleze vechiul smartphone, dacă au avut unul.

În cutia respectivă vei găsi un cablu pentru încărcare, niște manuale și atât, fără încărcător în pachet, lucru de așteptat de la un telefon sustenabil.

Pentru a face acest terminal cât mai durabil cu putință, compania a decis să protejeze panoul frontal cu Gorilla Glass Victus, una dintre cele mai rezistente suprafețe pe care nu o vedem foarte des pe telefoane din segmentul de preț sub 400 de dolari.

Nokia era un brand recunoscut pe vremuri pentru device-urile durabile și rezistente pe care le făcea și se pare că echipa a urmărit aceeași formulă când a dezvoltat modelul X30 5G.

Deși s-a decis implementarea materialelor reciclate pentru acest model, acest lucru nu este evident în utilizarea zilnică, ba din contră.

Materialele se simt de calitate și bine îmbinate, iar dacă nu știi de la început acest lucru, nu îți vei da seama că ele sunt reutilizate.

Chiar și modulul de camere este realizat din același aluminiu reciclat și contribuie la aspectul premium al telefonului, ceea ce îl face să pară mai scump decât este de fapt.

Butoanele se apasă foarte bine și sunt precise, iar ecranul face o treabă foarte bună în a respinge amprentele.

Este evident că Nokia a investit mult timp și resurse în ceea ce privește construcția terminalului, iar asta face din X30 5G un smartphone pe care utilizatorii îl vor aprecia pentru durabilitatea excelentă și aspectul modern.

Promisiunea de sustenabilitate

În plus, Nokia oferă promisiunea 3-3-3 pentru acest dispozitiv, ceea ce înseamnă că telefonul va primi trei ani de upgrade-uri Android, până la versiunea 15, trei ani de actualizări lunare de securitate și trei ani de garanție, ceva ce nu vedem prea des.

Asta înseamnă că ai putea folosi acest telefon pentru o perioadă extinsă de timp fără să îți faci griji că anumite componente pot ceda sau că software-ul va rămâne în urmă.

Bateria dispozitivului este un alt punct forte, deoarece poate rezista două zile de utilizare moderată, conform producătorului, iar experiența este similară în testele mele.

Am reușit să descarc telefonul de la 100% la 5 procente atunci când l-am folosit foarte intens, după ce am urmărit mai multe filme și m-am jucat mai multe jocuri.

În vreme ce dimensiunea bateriei nu este la fel de impresionantă ca la alte modele din această gamă de preț, Nokia a optimizat foarte bine performanța acesteia, motiv pentru care ține atât de bine între încărcări.

Asta înseamnă că ea ar trebui să țină foarte bine și după mai mulți ani de utilizare intensă.

Încărcarea telefonului durează între o oră și o oră și jumătate, în funcție de încărcătorul pe care îl folosești.

Concluzii

În general, experiența de utilizare a lui Nokia X30 5G a fost mai mult decât plăcută și am fost impresionat de cât de bine telefonul s-a comportat la capitolele performanță și ergonomie. Astfel pot recomanda acest dispozitiv celor care vor să cumpere un telefon care să îi țină cei puțin trei ani fără probleme.

Acest terminal nu este doar pentru utilizatorii sustenabili, ci și pentru cei care își doresc un smartphone cu aspect premium care să se descurce fără probleme în majoritatea scenariilor de utilizare.

Sper ca mai mulți producători să implementeze materiale reciclate pe dispozitivele viitoare și că vor extinde suportul software/hardware, astfel încât industria telefoanelor inteligente să devină mai prietenoasă cu mediul.