Reuters scrie că perioadele în care reparațiile ar urma să fie oferite vor fi de cinci sau zece ani după data de achiziție a produselor respective, chiar dacă garanția nu mai este valabilă.

Televizoarele, aspiratoarele și frigiderele se numără printre lucrurile care vor fi incluse în propunerea Comisiei. UE are în vizor și piața de telefoane și tablete, întrucât aceste dispozitive ar putea beneficia de o perioadă de garanție extinsă.

Asta pentru că, potrivit autorităților europene, cetățenii europeni și afacerile înlocuiesc constant bunuri care ar putea fi utilizate în continuare, dacă ar fi reparate corespunzător.

În vreme ce unele obiecte pot fi reparate mai ușor decât altele, iar pe unele este mai ieftin să le schimbi, decât este să le repari, destui oameni cumpără versiunea mai nouă a unui dispozitiv pentru că asta își doresc.

Perioada de garanție implică repararea gratuită a dispozitivelor în condiții legale, însă noua lege își propune să le permită utilizatorilor să beneficieze de reparații gratuite sau contra-cost timp de mai mulți ani după aceea.

Oficialii europeni sunt de părere că, prin lansarea unui serviciu online unde clienții pot găsi centre de reparare locală, acest lucru va încuraja stabilirea de prețuri competitive, care să îi avantajeze pe cumpărători.

O altă lege propusă de autorități este aceea cum că producătorii vor fi nevoiți să își verifice afirmațiile despre produsele lor „verzi”.