Euronews.green scrie că intenția din spatele legii a fost reducerea deșeurilor electronice și prelungirea duratei de operare a electronicelor, iar în jur de 560.000 de tichete cu o valoare individuală de 200 de euro au fost folosite. Tichetele au putut fi folosite pentru laptopuri, telefoane și aparate de cafea defectuoase, pe lângă alte dispozitive pe care oamenii le au în gospodărie.

Autoritățile s-au așteptat inițial ca 400.000 de utilizatori să se folosească de beneficiile acestui program până în 2026, însă rezultatele le-au depășit cu mult așteptările. Pentru a beneficia de reparații, clienții și-au adus dispozitivele în unul dintre cele 3.500 de centre specializate.

Similar, televizoarele, aspiratoarele și frigiderele se numără printre lucrurile care vor fi incluse în propunerea Comisiei. UE are în vizor și piața de telefoane și tablete, întrucât aceste dispozitive ar putea beneficia de o perioadă de garanție extinsă.

Oficialii europeni sunt de părere că, prin lansarea unui serviciu online unde clienții pot găsi centre de reparare locală, acest lucru va încuraja stabilirea de prețuri competitive, care să îi avantajeze pe cumpărători.