Această decizie vine ca rezultat al conferinței europene organizată de CERC în parteneriat cu platforma Close the Glass Loop. Evenimentul cu tema „Planul de Acțiune pentru Circularitatea Ambalajelor de Sticlă în România” s-a desfășurat la Palatul Parlamentului din București.

Prin introducerea în România a Sistemului de Garanție - Returnare (SGR) la sfârșitul lunii noiembrie 2023, s-a creat un nou mecanism de colectare a ambalajelor de băuturi, inclusiv a celor din sticlă.

Află mai multe despre cum funcționează Sistemul de Garanție - Returnare și ce trebuie să faci pentru a returna cu succes sticlele pentru a-ți putea recupera garanția.

În acest context, reprezentanți ai industriei locale și europene de reciclare și producție a ambalajelor de sticlă, ai autorităților centrale și locale din România, precum și ceilalți actori relevanți (retaileri, îmbuteliatori, organizații de implementare a responsabilității extinse a producătorilor) s-au reunit pentru a discuta despre cele mai eficiente metode de creștere a colectării și reciclării deșeurilor de ambalaje din sticlă în România.

Constantin Damov, președintele Coaliției pentru Economia Circulară (CERC), a declarat că „odată cu introducerea Sistemului de Garanție - Returnare în România, intrăm într-o fază nouă și decisivă pentru circularitatea ambalajelor, care va avea, desigur, un impact imediat si asupra ambalajelor de sticlă.”

Potrivit lui, CERC va continua să colaboreze cu municipalitățile și organizațiile de implementare a SGR în România pentru a îmbunătăți rata de colectare a ambalajelor de sticlă din fluxul de deșeuri.

„Cu o industrie puternică a producției de ambalaje de sticlă și un lanț valoric dinamic pregătit să reintroducă deșeurile de sticlă în circuitul economic, România are un potențial foarte ridicat pentru închiderea buclei”, precizează acesta.

Introducerea Sistemului de Garanție - Returnare poate crește rata anuală de colectare a sticlei la 250.000 - 300.000 de tone de materiale de sticlă reciclabile, însă această cantitate nu include și deșeurile municipale, care pot contribui cu încă și mai multă materie primă. În ce privește fluxul de deșeuri municipale, acestea pot include și alte obiecte din sticlă, cum ar fi scrumierele, borcanele sau obiectele artizanale fabricate din sticlă, care pot fi și ele reciclate și reintroduse în economie.

Participanții din cadrului evenimentului au subliniat faptul că și capacitatea de reciclare trebuie să țină pasul cu cea de colectare, astfel încât deșeurile să poată fi valorificate și transformate în noi produse, mai ales pentru că sticla, spre deosebire de plastic, poate fi reciclată aproape la infinit, fără pierderea proprietăților sau a calității.

Află din acest material cum se reciclează sticla și de ce este unul dintre cele mai versatile materiale din lume când vine vorba de reprocesare.

În ce privește colectarea sticlei în Municipiul București, reprezentanții Primăriei Generale au comunicat că fiecare primar din cele șase sectoare trebuie să decidă cum se face colectarea deșeurilor individuale.

În cele șase sectoare, bugetul pentru salubritate variază între 34 și 40 de milioane de euro pe an, spun reprezentanții primăriei, însă acesta nu include doar colectarea deșeurilor, ci și lucruri precum deszăpeziri sau îngrijirea străzilor. Este important de menționat că, până în prezent, în Capitală nu s-a investit suficient pentru dezvoltarea unei infrastructuri potrivite pentru colectarea separată a deșeurilor, astfel încât să fie facilitată reciclarea acestora. Abia acum reprezentanții primăriilor de sector și a celei generale fac investițiile necesare pentru a pune la punct un sistem mai performant de colectare a deșeurilor.

Ca urmare a lipsei investiții într-o infrastructură de colectare separată, până în prezent, majoritatea deșeurilor colectate de companiile de salubritate din București au ajuns în gropile de gunoi, indiferent de tipul de deșeu despre care vorbim. Doar anul trecut Bucureștiul a dus la groapa de gunoi în jur de 725.000 de tone de deșeuri, dintre care o bună parte ar fi putut fi valorificate prin reciclare.

”Fiind un material ce are calități permanente, sticla poate fi reciclată la nesfârșit fără pierderea proprietăților sale intrinseci. Acest lucru înseamnă că, odată colectată, sticla are o valoare imediată pentru economia circulară”, a precizat reprezentantul Close the Glass Loop, Secretarul General al FERVER (Federația Europeană a Reciclatorilor de Sticlă), Olivier Deweerdt.

Prin împărtășirea celor mai bune practici între platformele naționale și promovarea inițiativelor comune în colectarea separată a ambalajelor de sticlă din sectorul rezidențial și comercial, dar și prin susținerea investițiilor cu randamente ridicate de reciclare a sticlei în ambalaje de sticlă noi (bottle to bottle), Close the Glass Loop își propune să mobilizeze toți actorii relevanți pentru atingerea la nivelul Uniunii Europene a țintei de colectare de 90% până în 2030 (în creștere față de rata de 80,1% atinsă în 2021).