Conform Euronews.green, World Air Quality Report se bazează pe datele colectate de la peste 30,000 de stații de monitorizare din 134 de țări și regiuni. Experții de la 124 dintre aceste stații au descoperit niveluri nesigure de particule fine PM2.5, depășind nivelurile recomandate de către Organizația Mondială a Sănătății (OMS).

PM2.5 sunt particule fine poluante și foarte periculoase pentru sănătatea oamenilor, ce pot fi inhalate cu ușurință și pot pătrunde chiar și în sânge, fiind asociate cu unele dintre cele mai periculoase boli de inimă sau de plămâni.

Printre cele șapte țări în care nivelul de poluare a fost minim se numără Australia, Estonia și Finlanda, iar în Europa, Islanda a fost desemnată țara cu cel mai curat aer.

Multe dintre țările europene se încadrează în categoria „verde” a clasamentului, ceea ce înseamnă că nivelul de poluare este de cel mult două ori peste cel recomandat de experții în sănătate, cum ar fi în Suedia, Norvegia sau Germania. Unele orașe europene și-au îmbunătățit calitatea aerului de la ultimul raport, întocmit în anul 2022, 54% dintre ele clasându-se în zona verde, față de doar 39% cum a fost cazul acum doi ani.

România se numără printre statele aflate în zona portocalie, ceea ce înseamnă că nivelul de poluare este de până la cinci ori mai ridicat decât cel recomandat de OMS, poziție în care se află și Grecia sau Albania. Țările din Asia Centrală și de Sud sunt cele mai poluante din lume, iar tot acolo se află și cele 10 orașe ale planetei cu cel mai poluat aer.

Bangladesh ocupă prima poziție ca având cel mai greu de respirat aer, iar nivelurile de PM2.5 sunt și de 15 ori mai mari față de cele normale, iar Pakistan este următorul stat pe listă, cu o concentrație de 14 ori mai ridicată. India, Tadjikistan și Burkina Faso ocupă următoarele poziții de state cu o calitate slabă a aerului.

Frank Hammes, CEO Global, IQAir, a declarat că „un mediu curat, sustenabil și sănătos este un drept universal al oamenilor. În multe zone din lume, lipsa datelor legate de calitatea aerului îngreunează adoptarea deciziilor importante și perpetuează suferința continuă a oamenilor.”

„Datele despre calitatea aerului salvează vieți. Raportarea calității aerului duce la acțiuni concrete, care o îmbunătățesc.”