Memorandumul de înțelegere a fost semnat de Maroš Šefčovič, vicepreședinte executiv pentru Pactul verde european, relații interinstituționale și prospectivă al Comisiei Europene, și Jan Christian Vestre, ministrul comerțului și industriei al Regatului Norvegiei.

Noul parteneriat oferă un cadru cuprinzător pentru o cooperare orientată spre viitor și pe termen lung între UE și Norvegia în domeniul a două lanțuri valorice de importanță strategică. Cu sprijinul vecinătății geografice, integrarea lor mai strânsă poate contribui la reducerea riscurilor de perturbări ale comerțului, sporind în același timp competitivitatea globală a economiilor noastre și creând locuri de muncă de înaltă calitate.

Semnarea coincide cu cea de a 30-a aniversare a Acordului privind Spațiul Economic European, care asigură participarea Norvegiei la piața unică și constituie o piatră de temelie pentru relațiile noastre. Aceasta demonstrează, de asemenea, potențialul acestora.

Prezentul memorandum de înțelegere stabilește o cooperare strânsă între UE și Norvegia în următoarele cinci domenii:

  • Integrarea lanțurilor valorice ale materiilor prime și bateriilor, prin facilitarea proiectelor de investiții comune prin intermediul asociațiilor în participațiune, al consorțiilor, al vehiculelor cu scop special și al altor forme de cooperare din partea actorilor industriali, inclusiv prin conectarea utilizatorilor finali cu furnizorii de materii prime.
  • Cooperarea în domeniul cercetării și inovării (C &I), în timp ce rezultatele proiectelor comune vor oferi o bază bună pentru o potențială adoptare și punere în aplicare la nivel industrial. Norvegia a fost foarte activă în programul-cadru al UE pentru C &I- Orizont 2020 și continuă să facă acest lucru în cadrul actualului program Orizont Europa.
  • Aplicarea unor standarde și practici înalte de mediu, sociale și de guvernanță va fi facilitată prin consultare reciprocă și schimb de informații cu privire la politicile și inițiativele relevante de-a lungul întregului lanț valoric, inclusiv reciclarea și gestionarea deșeurilor.
  • Mobilizarea instrumentelor financiare și de investiții pentru a sprijini proiectele de investiții din cadrul parteneriatului, în special prin intermediul InvestEU, al Alianței europene pentru materii prime și al Alianței europene pentru baterii.
  • Dezvoltarea competențelor necesare pentru locuri de muncă de înaltă calitate în sectorul materiilor prime și al bateriilor. Aceasta include mobilizarea părților interesate și sprijin financiar pentru dezvoltarea și implementarea unor inițiative adecvate și pentru adoptarea celor existente, cum ar fi Academia europeană pentru baterii.

În urma semnării memorandumului de înțelegere, UE și Norvegia vor colabora cu părțile interesate la punerea în aplicare a foii de parcurs pentru parteneriat.

Parteneriatul privind materiile prime și bateriile este unul dintre elementele constitutive ale Alianței verzi UE-Norvegia, semnată în aprilie 2023, cu obiectivul de a consolida acțiunile comune în domeniul climei, eforturile de protecție a mediului și cooperarea privind energia curată și tranzițiile industriale.

Norvegia este o țară bogată în minerale, cu pământuri rare, magneziu, titan, vanadiu, rocă fosfatică și alte resurse avute în vedere. De asemenea, are o mare capacitate de prelucrare a multor materii prime. În ultimii ani, sectorul bateriilor a crescut semnificativ, cu multe noi întreprinderi de-a lungul întregului lanț valoric.