Ce este minimalismul și cum ne poate ajuta să fim mai sustenabili

În primul rând, minimalismul este despre a trăi cu mai puține lucruri și înseamnă să reduci numărul de bunuri pe care îl deții, fără a sacrifica lucruri precum confortul.

Cheia este să apreciezi lucrurile pe care le ai, fără să îți dorești să îți cumperi altele care nu ți-ar aduce niciun beneficiu.

În același timp, sustenabilitatea este despre a nu consuma resursele finite ale planetei și de a le utiliza cât mai mult pe cele regenerabile sau deja în uz. Acest lucru poate fi realizat prin utilizarea energiei regenerabile, precum cea solară sau eoliană, sau prin reciclare și reutilizare.

Unii experți sunt de părere că, dacă vom adopta ambele concepte, putem trăi o viață mai bună și putem fi mai fericiți și mai conectați la tot ceea ce ne înconjoară, cum ar fi familia sau cariera.

Cum știi când ai devenit minimalist

Există câțiva pași pe care îi poți face pentru a deveni minimalist și mai sustenabil, în general, însă aspectul cheie de care trebuie să ții cont este acela de a scăpa de toate lucrurile de care nu ai nevoie.

Unii oameni au tendința de a păstra anumite lucruri „pentru că ar putea avea nevoie la un moment dat de ele”. Păstrează tastatura veche, pentru că cea nouă s-ar putea strica sau pune telefonul în sertar, pentru că l-ai putea pierde pe cel nou.

Totuși, atunci când reușești să renunți la aceste obiecte, nu le arunca la gunoi, deoarece aici intervine sustenabilitatea. Donează-ți bunurile vechi, du-le la un centru de reciclare sau reîntrebuințează-le, atunci când poți.

Același lucru se aplică și cu piesele vestimentare pe care nu le-ai purtat de ceva vreme sau cu mobilierul care doar strânge praf.

Minimalismul te poate ajuta să fii mai eficient energetic

Poți fi surprins, însă dacă renunți la lucrurile care nu îți mai adus plus-valoare, poți face mai mult decât să fii mai productiv sau mai fericit.

Eficiența energetică este unul dintre beneficiile pe care le poate avea un stil de viață minimalist. Dacă ai mai puțină mobilă pe care oricum nu o folosești, poți aspira casa mai repede și mai eficient, economisind timp și energie.

Asta nu înseamnă că trebuie să ai în cameră doar un pat, un dulap și un birou pentru a fi minimalist, dar uită-te la toate piesele de mobilier pe care le ai în jur și gândește-te pe care nu le folosești cu săptămânile sau cu lunile.

Investirea în electrocasnice eficiente energetic este un aspect cheie, așa cum am scris și în ghidul nostru pentru eficiență energetică, pe care te încurajez să îl citești.

Cumpără ceva doar atunci când ai nevoie

În prezent, când telefoanele inteligente sunt lansate anual sau chiar mai des, iar mașinile și televizoarele sunt revizuite cu modificări minuscule la design și poate o funcție-două, este mai tentant ca niciodată să îți cumperi modelul nou, chiar dacă nu ai nevoie de el.

Dar trebuie să faci asta? Probabil nu, decât dacă modelul tău este mai vechi de 4-5 ani, cel puțin în cazul telefoanelor, caz în care un upgrade nu ar fi un lucru atât de rău.

Din nou, întreabă-te și fii sincer cu tine dacă ai nevoie de un nou model și gândește-te la acest aspect 30-60 de zile înainte să iei o decizie. În acea perioadă, folosește-ți vechiul model și vezi dacă are o problemă reală, cum ar fi legat de performanță sau dacă difuzoarele nu mai merg, de exemplu.

Dacă bateria este cea care îți face probleme, încearcă să o schimbi cu una nouă, vei economisi mulți bani și îți vei putea păstra telefonul pentru încă un an sau doi, atunci când probabil vei putea observa o diferență mai mare între modele. Când îți înlocuiești dispozitivele vechi, indiferent care ar fi acestea, nu uita să le reciclezi sau să le dai cuiva care încă le poate utiliza.

Cumpără de calitate, nu în cantitate

Aici minimalismul și sustenabilitatea funcționează împreună, din nou, deoarece dacă îți achiziționezi doar bunuri de bună calitate, te asiguri că îți cumperi lucruri care rezistă în timp și îți îmbunătățesc cu adevărat calitatea vieții.

Dacă vei gândi ca un minimalist, nu îți vei mai cumpăra lucruri la impuls, iar astfel nu vei mai strânge lucruri pe care nu le folosești.

Poți găsi lucruri de calitate care sunt făcute din materiale reciclate, cum ar fi computere sau telefoane, dar nu numai.

Am testat recent Nokia X30 5G, un smartphone midrange realizat din materiale sustenabile care poate fi o opțiune bună pentru minimaliștii care vor să salveze planeta.

De asemenea, dacă îți cumperi bunuri de calitate, vei fi mai puțin tentat să le schimbi din cauza calității mai slabe sau a lipsei de funcții, lucru care reduce cantitatea de deșeuri produsă.

Încearcă să investești în obiecte reutilizabile, cum ar fi un pahar pentru cafea cu care poți merge la cafeneaua din colț. Astfel, poți obține o reducere atunci când îți cumperi băutura, iar în același timp, ajuți planeta.

Nu în ultimul rând, nu uita să îți revizuiești periodic cheltuielile, pentru a vedea unde poți aduce îmbunătățiri. Asta nu înseamnă că nu te mai poți bucura de micile plăceri și poți să mergi liniștit să iei masa în oraș sau să îți cumperi o lumânare parfumată, fără a te simți mai puțin minimalist.

Acestea sunt doar câteva sfaturi care să te ajute să adopți un stil de viață minimalist, care din principiu merge mână în mână cu sustenabilitatea. Asta pentru că amândouă vor să te ajute să deții doar lucrurile de care ai nevoie și să scapi de cele care nu îți sunt de folos, dar pot fi reciclate sau reutilizate.