The Guardian scrie că primul pas sugerat de oficialii ONU este reducerea ambalajelor de plastic, în special cele în exces. Următoarea mișcare ar fi reutilizarea unora dintre ambalajele existente, cum ar fi sticlele care pot fi reumplute, dar și creșterea ratei de reciclare și înlocuirea plasticului cu alternative mai prietenoase cu mediul.

Experții avertizează că astfel de acțiuni nu înseamnă că nu vor mai fi generate deșeuri din plastic, dar cantitatea lor va fi semnificativ redusă la aproximativ 40 de milioane de tone până în 2040, conform estimărilor, comparativ cu 227 de milioane dacă nu se iau măsuri.

Întrucât deșeurile din plastic se află peste tot pe Pământ, chiar și în cele mai izolate locuri, 193 de țări au decis în 2022 să elimine orice formă de deșeuri din plastic, ceea ce s-ar putea întâmpla în 2024. În prezent, întreaga planetă generează aproximativ 430 de milioane de tone de deșeuri din plastic anual, iar trendurile actuale sugerează că această cantitate s-ar putea tripla până în 2060.

Igner Andersen, directorul executiv al Programului de Mediu al ONU, a declarat că „modul în care producem, folosim și aruncăm ambalajele de plastic poluează ecosistemele, ceea ce creează riscuri pentru sănătatea umană și destabilizează clima. Acest raport furnizează câteva modele ce pot fi folosite pentru a reduce aceste riscuri prin adoptarea unor măsuri circulare care să țină plasticul departe de ecosisteme, de corpurile noastre și în economie.”

Eforturile suplimentare pentru reciclare ar putea reduce cantitatea de deșeuri din plastic cu încă 20% până în 2040, în vreme ce înlocuirea caserolelor și paharelor din industria alimentară, care reprezintă majoritatea ambalajelor ce ajung în oceane, cu alternative sustenabile, ar însemna o reducere cu încă 17%.

În jur de 3 trilioane de dolari ar putea fi economisiți în următoarele două decenii dacă lumea va reuși să reducă poluarea cu mase plastice cu 80%. Acestea ar urma să vină sub forma unei stări mai bune de sănătate, a prevenției poluării aerului, dar și a beneficiilor climatice.

În plus, experții sugerează că reducerea poluării cu plastic cu 80% ar contribui și la tăierea emisiilor de carbon cu aproximativ 500 de milioane de tone pe an, aproximativ amprenta de carbon a Canadei. Și țările în curs de dezvoltare ar putea beneficia din punct de vedere economic, deoarece noi locuri de muncă ar putea fi create pentru administrarea deșeurilor.