Reuters scrie că orașul Heide din nordul Germaniei va fi una dintre locațiile noilor fabrici, iar aici Northvolt își va ridica unitatea sa de producție, care ar putea furniza anual un milion de celule. Proiectul ar putea crea 3.000 de locuri de muncă în mod direct și altele la nivel local sub formă de logistică și infrastructură.

Construcția fabricii de baterii din nordul Germaniei ar putea începe chiar de anul acesta, iar bateriile pot fi livrate începând cu anul 2026. Oficialii Northvolt au declarat că firma ia în calcul deschiderea unei alte fabrici în altă țară, posibil chiar în SUA.

În același timp, ProLogium, producător taiwanez de baterii, a anunțat prima fabrică peste hotare a companiei, care va fi ridicată în Franța, în orașul Dunkerque, după ce guvernul francez a oferit, printre altele, prețuri competitive pentru energia electrică.

Deși în prezent industria auto a Europei se bazează mult pe furnizorii asiatici pentru fluxul de materie primă pentru producția de baterii, cum ar fi litiul sau cobaltul, apariția noilor unități de producție pe continent este un semn încurajator cum că această dependență s-ar putea reduce în viitor.

Atât Germania, cât și Franța, vor oferi subvenții pentru cele două fabrici de baterii ale companiilor, însă și Comisia Europeană trebuie să aprobe acest sprijin financiar.

BASF și U.S. Microvast sunt alte două companii care au ridicat sau ridică în prezent în Germania unități de producție pentru materie primă necesară fabricării bateriilor pentru a sprijini industria producătoare de mașini electrice a țării.