Anul trecut am scris despre mai multe luni că au fost cele mai fierbinți din istorie, iar noiembrie a depășit limita pre-industrială cu două grade Celsius. Conform Euronews.green, oficialii C3S au confirmat că în 2023 a fost înregistrată cea mai ridicată temperatură medie globală, depășind 2016 cu o marjă destul de mare, din cauza temperaturilor ridicate de după luna iunie.

Samantha Burgess, director adjuct al C3S, a declarat că „temperaturile din 2023 cel mai probabil le-au depășit pe cele de acum 100.000 de ani.”

Temperatura medie globală din 2023 a fost de 14.98 grade Celsius, cu 0.17 grade mai mult decât în 2016 și cu aproape 1.5 grade mai mare decât cele înregistrate înainte de perioada industrială. De fapt, aproape jumătate dintre zilele din 2023 au fost cu 1.5 grade Celsius mai calde decât nivelurile înregistrate între 1850 și 1900, iar în noiembrie, două zile au fost cu 2 grade Celsius mai calde pentru prima dată în istorie.

„Acordul de la Paris se referă la 1.5 grade Celsius ca fiind o limită pre-industrială medie de două decenii. Aceasta este diferită de consemnările pe care le-am făcut în 2023 și de ceea ce s-ar putea întâmpla în februarie, 2024”, spune Carlo Buontempo, director C3S.

2023 a fost și al doilea cel mai fierbinte an pentru Europa, iar temperaturile au depășit media pe parcursul a 11 dintre. cele 12 luni, septembrie fiind cea mai fierbinte lună din istoria regiunii.

Și temperaturile oceanelor au fost „consistent și neobișnuit de ridicate”, conform cercetătorilor, unul dintre principalele motive pentru care temperaturile globale au fost mai mari decât în mod obișnuit.

Temperaturile înregistrate la suprafața mărilor vor rămâne în continuare ridicate sau vor continua chiar să crească, dacă și concentrația gazelor cu efect de seră se va ridica.

Concentrația dioxidului de carbon a fost și ea la cel mai ridicat nivel din istorie, iar în 2023 aceasta a fost de 2.4 părți per milion, în vreme ce pentru metan, concentrația a fost de 11 părți per miliard.

Mauro Facchini, cercetător în cadrul C3S, a declarat că „datele anuale prezentate aici reprezintă dovezi suplimentare că schimbările climatice au un impact tot mai mare.”