Conform Reuters, anunțul a fost dat publicității într-un moment în care guverne din lumea întreagă se luptă pentru politici mai aspre împotriva emisiilor de gaze cu efect de seră în cadrul summit-ului climatice al ONU, COP28.

Între lunile ianuarie și noiembrie ale acestui an, media globală a temperaturilor înregistrată de cercetători a fost cu 0.13 grade Celsius mai mare decât cea din 2016, an care deține în prezent titlul nedorit de cel mai fierbinte an din istorie.

Potrivit Samanthei Burgess, director adjunct în cadrul C3S, 2023 a avut deja „șase luni cu temperaturi record și două anotimpuri cu temperaturi record. Temperaturile neobișnuite înregistrate în luna noiembrie, inclusiv două zile cu temperaturi cu peste 2 grade mai mari decât media pre-industrială, înseamnă că 2023 va fi cel mai fierbinte an din istorie.”

Directorul C3S, Carlo Buontempo, a adăugat că nu putem lupta cu schimbările climatice și nu ne putem aștepta la îmbunătățiri în anii următori dacă concentrațiile de gaze cu efect de seră nu vor scădea.

„Temperaturile vor continua să crească, la fel și impactul secetei și al inundațiilor. Cea mai sigură metodă de a ne reduce riscurile climatice este să ajungem cât mai repede posibil la zero emisii”, explică acesta.

UE este una dintre cele mai ambițioase mari economii ale planetei în ce privește eforturile climatice, iar oficialii europeni vor să reducă emisiile regiunii cu 55% până în 2030, comparativ cu nivelurile din 1990. Potrivit analiștilor, acesta este minimul de efort care ne va permite să ne atingem la timp obiectivele climatice.