Euronews.green scrie că și Anglia a fost afectată de ploile abundente, iar autoritățile au emis aproape 300 de alerte de inundații la nivel național. Meteorologul Fabian Ruhnau a declarat pentru postul de televiziune din Luxemburg RTL Today că acest fenomen este unul obișnuit pentru această perioadă a anului. El are loc în momentul în care curenții Atlanticului de Nord aduc nori de presiune joasă în Europa Centrală.

În schimb, intensitatea fenomenului nu este obișnuită, iar acest lucru poate fi atribuit în principal schimbărilor climatice. Temperaturile oceanelor au crescut, ceea ce duce la evaporarea unei cantități mai mari de apă, iar astfel, norii de presiune joasă care determină apariția ploilor sunt și ei mai mari și mai frecvenți. În plus, nivelul crescut al mării face ca râurile să iasă mai des din matcă, provocând astfel inundații.

Mai multe comunități din nordul Franței au avut parte de inundații și pene de curent din cauza acestui fenomen, iar sistemele de management al apei au fost depășite de situație.

Mark Harbers, Ministrul Infrastructurii și al Managementului Apei, a declarat că „a nins foarte mult recent, ceea ce înseamnă că apa nu mai poate fi drenată corespunzător. În multe locuri, râurile deja au ieșit din matcă. De aceea este important să reușim să scăpăm rapid de acest flux de apă.”

Pentru că nivelul emisiilor de gaze cu efect de seră continuă să crească, ploile abundente vor continua să contribuie la inundații mai frecvente, astfel că sistemele de avertizare mai eficiente și mecanismele de apărare mai bune vor ajuta la protejarea populației și a infrastructurii.