”Am văzut în trecut runde pre-seed și seed, dar avem un potențial foarte mare: avem mult talent tech în România iar acest lucru poate reprezenta un avantaj major pentru fondatorii care doresc să dezvolte startup-uri de cleantech, de exemplu”, ne-a precizat Daniel.

În ultimii ani, echipa Impact Hub Bucharest a lansat o serie de programe dedicate antreprenorilor ”verzi”, programe care i-au ajutat să afle informațiile de care aveau nevoie pentru a se dezvolta, să devină mai cunoscuți și chiar să primească și finanțări.

Cel mai recent, Impact Hub a finalizat cea de-a doua ediție a programului Black Sea ClimAccelerator. Pe 7 decembrie, în cadrul Black Sea ClimAccelerator Demo Day 2022, o parte dintre inovatorii din România și-au propus să contribuie activ pentru ca viitorul să devină neutru din punct de vedere al emisiilor de carbon: 15 startupuri, finaliste la categoriile MVP și Growth ale acceleratorului, au prezentat în fața publicului soluțiile inovatoare dezvoltate de ei, dar și evoluția lor în cele două luni de program.

”După acceleratorul ReUse Hub, din 2018, am văzut startup-uri precum EcoTree și R-Create care au primit finanțări. Acum, Charger.ro și Bluana, foști participanți ClimAccelerator, au ridicat runde de finanțare, așadar vedem o corelare clară între programele destinate startup-urilor verzi și echipele care ajung să fie finanțate”, mai spune Daniel Matei.

Reprezentantul Impact Hub Bucharest precizează faptul că echipa va continua să construiască programe menite antreprenorilor ”verzi” pentru a crește numărul startup-urilor greentech și de climate tech de la noi.

Totodată, Daniel precizează faptul că la nivel european sunt sute de miliarde de euro la dispoziția startup-urilor cleantech care au nevoie de finanțări.

”Câștigătorii vor fi startup-urile care vin cu soluții la probleme reale și care au potențialul de a produce un impact la nivel global”, adaugă Daniel.

Din punctul său de vedere, pentru ca un startup verde să poată atrage finanțare în 2023, acesta trebuie să se concentreze pe construirea unor soluții scalabile, cu un impact mpăsurabil, să poată demonstra ceea ce face și ce și-a propus.