Conform Euronews.green, dr. Chris Carlsten, profesor la Universitatea din British Columbia și autor principal al studiului, a declarat că „timp de multe decenii, cercetătorii au fost de părere că poluarea aerului nu afectează creierul.”

„Acest studiu, primul de felul său, aduce noi dovezi cum că există o conexiune între poluarea aerului și gândire”, a adăugat el.

Pentru acest studiu, doctorii au expus 25 de adulți sănătoși la fum de motor diesel și aer filtrat pentru perioade scurte de timp.

Rezultatele arată faptul că, atunci când au fost expuși la fumul de mașină, creierele pacienților nu au funcționat corespunzător, iar abilitatea de a învăța și de a memora au fost afectate.

Dr. Jodie Gawryluk, profesor de psihologie la Universitatea din Victoria, a declarat că „în vreme ce este nevoie de cercetări suplimentare pentru a înțelege impactul acestor schimbări, este posibil ca ele să afecteze abilitatea oamenilor de a gândi sau de a munci.”

Deși efectele acestor schimbări au fost temporare în cazul participanților la studiu, doctorii avertizează cu privire la faptul că expunerea constantă, în cazul locuitorilor la oraș, poate cauza daune pe termen lung creierului.

Poate fi tentant să conducem cu geamul coborât pe timpul verii într-un oraș aglomerat, însă cercetătorii susțin că acest lucru îi face pe șoferi și pe pasageri mai vulnerabili la poluare.

Ceea ce trebuie făcut este să utilizăm aerul condiționat, deoarece acesta are filtre speciale care pot îndepărta anumite particule dăunătoare, deși filtrele trebuie și ele schimbate, la rândul lor.

„Poluarea aerului este acum considerată cel mai mare pericol pentru sănătatea oamenilor și vedem din ce în ce mai mult impactul său asupra organelor noastre”, a adăugat dr. Carlsten.