EcoTree este un startup românesc care oferă companiilor o soluție pentru managementul deșeurilor sub formă de serviciu software care acoperă toate necesitățile pentru această operațiune.

Am discutat cu Bogdan Andronache, CEO și co-fondator al EcoTree, pentru a afla mai multe despre realizările și planurile de viitor pentru business-ul lui, precum și despre provocările dezvoltării unui startup ”green”.

Ce face EcoTree

EcoTree a fost fondat în 2017 de Bogdan Andronache, Alexandru Petrescu, Marius Cîrstea și Dan Simota, în scopul digitalizării proceselor de management al deșeurilor și al reciclării, făcând astfel economia circulară mai accesibilă în România. Echipa are peste un deceniu de experiență în tehnologie și dezvoltare de produse tech.

Platforma lor este disponibilă atât pentru companiile care generează deșeuri, cât și pentru administratorii de deșeuri, care să faciliteze procesul de reciclare.

Însă cum poate, mai exact, EcoTree să rezolve problema reciclării, una cu care se confruntă multe companii din România?

”Am început prin dorința de a avea un impact pozitiv asupra mediului înconjurător, deci ne-am axat pe ideea de a înființa o companie de reciclare. În timp ce încercam să ne dăm seama care sunt punctele tari și cele slabe, ne-am dat repede seama despre vulnerabilitățile din industrie și stadiul incipient al reciclării din România. Nu este ușor să inovezi într-o industrie cu digitalizare precară”, ne-a povestit Bogdan, precizând faptul că în acest moment EcoTree este un serviciu software B2B scalabil care aduce transparență, trasabilitate, rapoarte în timp real și control în ce privește procesul de management al deșeurilor.

Cum ajută EcoTree companiile în procesul de management al deșeurilor

Am vrut să aflăm mai multe detalii despre cum funcționează procesul și cum EcoTree nu doar ajută companiile să digitalizeze birocrația, ci și asistă companiile care generează deșeuri în contactarea companiilor care se ocupă cu reciclarea.

CEO-ul ne-a spus că „prin EcoTree, obiectivul nostru este să digitalizăm procesul de documentație prin module business de inteligență în ce privește analiza de date și rapoartele, asigurând transparență și trasabilitate”.

Folosind platforma, atât generatorii cât și colectorii au control asupra procesului de management al deșeurilor și al costurilor pe care acesta le implică, precum și acces și la rapoartele personalizate detaliate.

Planul startup-ului este de ajunge la noi clienți în România, dar în viitor compania speră să se poată extinde în noi piețe din Europa.

Clienții EcoTree

Am fost curioși să aflăm mai multe detalii despre clienții actuali ai companiei și industria în care activează.

Bogdan ne-a povestit că, în prezent, EcoTree are contracte active cu multinaționale din industria băuturilor, a mâncării și din retail.

Peste 400 de utilizatori care generează deșeuri își administrează operațiunile de reciclare direct prin platforma digitală EcoTree.

Cât despre piața internațională, unul dintre obiectivele echipei EcoTree pentru 2022 este de a-și extinde operațiunile în Europa. ”Momentan analizăm potențialele oportunități”, adaugă Bogdan.

Provocarile din domeniul reciclării

Cea mai mare provocare cu care se confruntă EcoTree este modul în care funcționează birocrația în România, prin imprimarea și reimprimarea de documente, flux de lucru pe care compania speră să îl schimbe pentru cât mai multe corporații prin platforma lor.

Bogdan Andronache ne-a spus că „am vrut să creăm o soluție logică și simplă pentru sistemul haotic de management al deșeurilor din România, să reducem imprimarea la 0, pentru că fluxul actual implică imprimarea și reimprimarea documentelor și să le oferim companiilor claritate și trasabilitate pentru operațiunile lor, iar în același timp, să le oferim un centru personal pentru tranzacții pentru a-i ajuta să extragă mai ușor rapoarte ale activității lor.”

Fondurile de care dispune EcoTree

Banii sunt o parte critică a oricărui business, așa că l-am întrebat pe CEO despre sprijinul financiar inițial.

”În 2017 am folosit fonduri personale pentru a sprijini ideea, în 2018 am câștigat un premiu de 10.000 de euro la evenimentul ReUse Hub, iar în 2020 am primit prima investiție de 215.000 de euro, care a alimentat dezvoltarea proiectului către un business matur.”

Aproape de finalul lui 2021, EcoTree a obținut fonduri în valoare de 500.000 de dolari, investiție care le-a adus o sumă totală de 750.000 de dolari, bani pe care-i vor folosi în scopul digitalizării birocrației din România anul acesta.

Bogdan a detaliat situația financiară curentă spunând că „după ce am finalizat a doua rundă de investiții, de 500.000 de euro, suma totală a ajuns la 0.75 milioane de dolari. Noua investiție ne va ajuta să ne îndeplinim obiectivele ambițioase din 2022, adică digitalizarea 100% a procesului birocratic, precum semnătura digitală, dar și planificarea internalizării modelelor de business din alte țări europene.”

Situația reciclării în România

România se situează la coada clasamentului țărilor din Uniunea Europeană în ce privește reciclarea și managementul deșeurilor, însă Bogdan Andronache spune că există speranță, întrucât multe companii care operează în România vor să devină mai sustenabile.

„Potrivit statisticilor și rapoartelor europene oficiale, România este cu mult în spatele altor țări europene în ce privește reciclarea și managementul deșeurilor. În prezent, suntem pe locul 26 din 27 al țărilor membre UE. În ce privește responsabilitatea companiilor, majoritatea companiilor din România au un nivel scăzut de conștientizare în ce privește mediul înconjurător și își planifică acest proces luând în considerare reglementările și costul. Dar, în comparație cu anii trecuți, încet, multe companii din România vor să devină mai sustenabile”, spune Bogdan, menționând faptul că, din păcate, în acest moment România este în procedură de infringement pentru că nu a reușit să atingă până în 2020 ținta de reciclare de 50% pentru deșeuri municipale pe care o stabilise Uniunea Europeană.

Cum pot ajuta startup-urile la creșterea reciclării

CEO-ul de la EcoTree este de părere că și alte companii, similare cu a lui, sunt foarte importante în lupta împotriva managementului precar al deșeurilor și obiceiurilor proaste de reciclare, iar nevoia de digitalizare este tot mai mare în lumea în care trăim.

Potrivit lui, „startup-urile precum EcoTree sunt necesare în industria reciclării, pentru a promova eco-inovația și pentru a oferi companiilor o cale simplă și intuitivă de a-și administra mai bine operațiunile de management al deșeurilor, care să devină cu ajutorul digitalizării, mai sustenabile. Trăim într-o lume care se digitalizează și credem că este natural să folosim beneficiile care vin odată cu digitalizarea și în industriile care nu sunt încă digitalizate, dar care ar putea profita de acest proces.”

Ce urmează pentru EcoTree

EcoTree are câteva obiective ambițioase pentru viitor, unele pentru 2022, cum ar fi atragerea a 100 de noi clienți care vor putea contribui la îndeplinirea celui de-al doilea scop de anul acesta, anume obținerea de venituri lunare în valoare de 40.000 de euro.

Printre aceste scopuri, Bogdan ne-a spus că „vrem să devenim primul furnizor de soluții de management al deșeurilor din România și să ne deschidem către mai multe țări din Europa. Dar pentru a putea intra pe piață, trebuie mai întâi să promovăm și să educăm cu privire la obiceiuri sănătoase atât la nivel individual, cât și colectiv”.

Din punctul său de vedere, reciclarea ar trebui să devină un stil de viață, un reflex pentru noi toți.

Pe lângă creșterea veniturilor și adăugarea de noi clienți în portofoliu, în acest an echipa EcoTree lucrează la dezvoltarea de noi funcții pentru platformă, precum un calculator de dioxid de carbon, semnătura digitală, totodată făcând primii pași spre expansiunea internațională în digitalizarea industriei de management al deșeurilor.