Acest lucru poate fi raportat și la nivelul țării noastre, așa cum am aflat de la investitorii și reprezentanții unor programe destinate startup-urilor care au participat în cadrul unei discuții la Black Sea ClimAccelerator Demo Day 2022.

Evenimentul a închis ediția a doua a evenimentului din România și Bulgaria dedicat startup-urilor verzi.

În cadrul acestuia, Ilinca Păun – Founder Bravva Angels, Magdalena Caramilea – Sustainability Director Autonom Group, și Sergiu Pop – Enterprise Channel Sales Microsoft, au discutat despre oportunitățile de finanțare pentru startup-uri verzi în 2023.

”Încep să fiu interesată mai mult de zona aceasta de green startups. La Bravva ne orientăm spre business-uri sustenabile, echitabile”, a precizat Ilinca Păun, cofondatoarea Bravva Angels, prima comunitate de investitori de tip Business Angel din Romania dedicată susținerii startup-urilor cu cel puţin o femeie fondator.

De altfel, Bravva Angels a fost implicată în investiția primită de Charger.ro, o platformă online de tip marketplace care oferă consultanță, suport pentru obţinerea finanţării, implementare, mentenanță și management pentru soluții de energie verde.

Ce caută Ilinca Păun (Bravva Angels) într-un startup verde

”Caut elemente specifice. Unul dintre ele este scalabilitatea, să crească rapid, să se extindă, să aibă un proof of concept pentru produs, vreau să văd un plan. Ne place să ne implicăm mai mai la început pentru că venim cu smart money, ajutăm, venim cu parteneri care pot ajuta”, a mai menționat Ilinca Păun.

”Alegerea unui angel este destul de subiectivă. Eu caut oportunitățile. E o combinație a trendului, care este foarte important. Ca investitor trebuie să fii înaintea timpurilor, a celorlalți. Deci am un pariu pe zona aceasta de green. În cadrul Charger, mi-a plăcut fondatoarea și mi-am dorit să fiu alături de ei în drumul spre dezvoltare”, a adăugat fondatoarea Bravva Angels.

Autonom e sustenabil, deci e normal să susțină companii verzi

La rândul său, Magdalena Caramilea, Sustainability Director Autonom Group, este convinsă că România începe să prindă teren la nivel european în ceea ce privește crearea unui ecosistem verde.

”La Autonom ne-am dat seama încă de acum 2 ani că suntem sustenabili și că putem fi aproape de actorii din ecosistem alături de care să creștem împreună. Avem companii în grup și căutăm mereu să ne dezvoltăm, să adresăm oportunitățile care există”, a precizat reprezentanta Autonom.

Microsoft a pornit în 2009 pe drumul neutralității carbonului

În ceea ce privește Microsoft, Sergiu Pop a menționat faptul că și-au început încă din 2009 primii pași pe segmentul de sustenabilitate.

”În 2012 ne-am propus să devenim carbon negative până în 2030. Am învățat multe despre datele la care trebuie să ne uităm, cum să le colectăm și ce să facem cu ele pentru a avea un impact asupra mediului. Am lansat în acest an ceva numit Microsoft for Sustainability, iar la acest moment suntem destul de avansați și căutăm parteneri alături de care să accelerăm ceea ce facem”, a declarat acesta în cadrul evenimentului.

Sergiu a mai spus faptul că în cadrul Microsoft for Startups, programul corporate prin care compania ajută la dezvoltarea startup-urilor din întreaga lume, aduc uneltele necesare pentru ca un startup să se dezvolte mai departe.

”Punem totul pe masă prin Microsoft for Startups, le dăm acces la tehnologii și tool-uri și le oferim și technical advice.Suntem interesați să ducem acele produse mai rapid pe piață. Avem circa 70 de startup-uri în program și cifrele continuă să crească. Avem și un batch de sustenabilitate, avem go to market funds și un set diferit de helpers care pot trimite acele startup-uri pe piață”, a mai spus el.

Smart money

Oficialul Microsoft a precizat faptul că, din 2023 vor veni 50 de miliarde de euro de la UE pentru accelerare proiectelor de sustenabilitate. ”2023 este un punct de cotitură și cred că pentru startups este un moment bun pentru a-și pune ideile în practică, pentru a folosi cloud-ul ca să aibă totul la îndemână pentru a dezvolta proiectele și a le replica”.

La rândul ei, Ilinca este de părere că, deși acele fonduri europene sunt binevenite, nu tot ce finanțează UE finanțează, la rândul lor, și investitorii.

”Banii europeni finanțează inovația, iar riscul este destul de mare să fii prea devreme pe piață, sau pentru a crește. Dar nu sunt smart money, sunt doar bani. Plus că vin cu prea multă rigiditate. Investitorii au nevoie de niște tracțiune, să vadă că ai făcut ceva cu produsul tău. Este cazul să facem o diferență între bani”, a precizat ea, punctând faptul că există un apetit al investitorilor pentru startup-uri verzi.

”Știm unde suntem, unde ne dorim să fim în următorii 10 ani. Ne-am bucura să vedem studii pentru emisiile de CO2, ar fi mai ușor pentru echipa noastră de sales să știe ce mașini să le ofere clienților noștri și să știm și noi unde suntem în ceea ce privește obiectivele noastre. Ne dorim să fim alături de green startups și să creștem împreună. Ne place să știm echipa și să avem viziuni comune. Pentru anul viitor vedem multe oportunități între momentul în care suntem și ce se întâmplă și la nivel european”, a declarat și Magdalena Caramilea.

”Sunt foarte optimist și cred că este momentul potrivit că accelerezi, să fii îndrăzneț”, a concluzionat Sergiu Pop.