Despre Trust Expert și sistemele de climatizare comercializate de companie și produse de NIBE Suedia am scris anul trecut, când am petrecut o noapte la Cabana Bâlea Lac, pentru a vedea cât de eficient este un astfel de sistem în asigurarea confortului termic pe vreme rece.

Trust Expert este o companie înființată la Piatra Neamț în 1993 acolo unde s-a aflat și prima reprezentanță, iar la momentul respectiv, compania oferea soluții HVAC la nivel local și regional.

„În timp, însă, am crescut organic, câștigând încrederea clienților și consolidându-ne poziția ca experți în domeniul centralelor termice, sistemelor de climatizare, accesorii pentru instalații și soluții de proiectare”, spun reprezentanții companiei pentru Green Start-Up.

Modelul de afaceri abordat de Trust Expert este business to business (B2B), astfel că echipa lucrează predominant cu furnizori de servicii de instalații, dezvoltatori imobiliari, proprietari de spații de birouri, antreprenori HoReCa sau reprezentanți ai unor companii mari, care dețin și operează spații industriale.

Cu 35 de angajați activi, peste 3.000 de produse în portofoliu și o cifră de afaceri de peste 75 milioane lei, doar in 2022, compania a semnat peste 400.000 de proiecte atât rezidențiale, cât și industriale.

Pompele de căldură, piatra de temelie a business-ului

Reprezentanții Trust Expert ne-au comunicat faptul că o mare parte din companiile care colaborează cu aceștia se orientează către sisteme de răcire și încălzire, în special cele pe bază de pompe de căldură.

Așadar, „70% din afacerea noastră este dominată de soluțiile de răcire și încălzire, pe bază de pompe de căldură. Acestea sisteme sunt extrem de populare, datorită versatilității lor - pot fi folosite atât pentru încălzirea, cât și pentru răcirea spațiilor -, dar și a modului de funcționare și beneficiilor”, comunică oficialii Trust Expert.

Pompele de căldură sunt dispozitive care folosesc o tehnologie similară celei pe care o utilizează frigiderele sau aparatele de aer condiționat, ceea ce înseamnă că extrag energia de la o sursă de căldură, cum ar fi aerul, energia geotermală sau apa. Folosind căldura respectivă, pompa o amplifică și o trimite printr-un sistem de țevi și conducte în toată clădirea. Eficiența pompelor de căldură le face foarte atractive în special pentru utilizatorii business, care operează clădiri mari cu mai multe camere sau suprafețe întinse.

„Dacă o pompă de căldură folosește un kilowatt de electricitate, va furniza cinci kilowați oră de energie pentru a produce căldură, deci este un sistem foarte eficient, comparativ cu altele”, am aflat de la Adam Jonsson, Global Product Manager Indoor Units, Water heaters & Storage tanks, NIBE Suedia.

Practic, o pompă de căldură extrage căldura din surse externe, precum aerul, apa sau solul, și o transferă în interior. Comparativ cu un sistem tradițional de încălzire-răcire, ea folosește mai puțină energie, ceea ce se traduce în costuri mai mici și un impact redus asupra mediului.

„Pe locul al doilea, se situează sistemele de ventilație și ventiloconvectoare, care au devenit tot mai relevante în contextul actual, când calitatea aerului din interior devine o prioritate pentru mulți dintre clienții noștri”, ne-au mai spus reprezentanții companiei specializate în soluții de climatizare. „Pe lângă acestea, avem sistemele de încălzire în pardoseală, răcire prin tavane și accesorii asociate soluțiilor principale.”

Produse industriale de la jucători cu experiență

Trust Expert colaborează cu companii precum NIBE Suedia, unul dintre liderii recunoscuți la nivel global în tehnologia pompelor de căldură, SABIANA, o companie italienească renumită pentru soluțiile sale inovatoare de ventilație sau EUROACQUE, care oferă echipamente de top pentru tratamentul apei.

De asemenea, panourile fotovoltaice produse de suedezi sunt „durabile, sigure și ușor de montat” și oferă rezultate foarte bune, mai ales atunci când sunt utilizate în tandem cu pompele de căldură ale aceleiași companii. Asta pentru că „aceste două surse de energie comunică între ele, pentru a reduce consumul de energie, menținând un nivel înalt de confort”, explică pentru Green Start-Up oficialii Trust Expert.

Pe lângă partea financiară, există mai multe beneficii legate și de dobândirea unui nivel mai mare de autonomie energetică. În cazul unei locuințe la munte, spune Trust Expert, într-o zonă cu acces limitat la rețeaua electrică, panourile fotovoltaice devin o necesitate.

Aceste soluții sunt benefice atât pentru mediu, fiindcă reduc amprenta de carbon și contribuie la protejarea ecosistemelor, dar și pentru clienții finali, fie ei persoane fizice sau juridice.

Bineînțeles, atât pentru utilizatorii casnici, cât și pentru cei corporate, decizia privind instalarea unui sistem de panouri solare depinde de o serie de factori: consumul standard, dimensiunea spațiului.

Despre beneficiile panourilor solare și cum să le instalăm, astfel încât să obținem cele mai bune performanțe, poți afla mai multe din acest articol în care explicăm pe larg ce implică să devii prosumator.

Ventilație avansată pentru o protecție mai bună împotriva poluării

Sistemele de ventilație cu recuperare de căldură reprezintă o categorie importantă de produse comercializate de Trust Expert, iar acestea presupun un proces complex de schimb termic între aerul proaspăt adus în încăpere și aerul evacuat, păstrând, în același timp, căldura.

Acest tip de ventilație controlată și constantă, spun experții companiei, are numeroase avantaje, cum ar fi:

  • Contribuie la menținerea unui nivel optim de umiditate în interior, prevenind formarea mucegaiului și deteriorarea materialelor de construcție. În plus, în cazul clădirilor noi, ele contribuie la accelerarea uscării spațiilor, făcând astfel ca ele să poată fi locuite mai repede.
  • Asigură un schimb continuu de aer, controlând poluanții interiori și eliminând particulele nocive, ceea ce îmbunătățește calitatea generală a aerului din interior.
  • Reduce prezența polenului și a altor particule, oferind un mediu mai sănătos, în special pentru persoanele care suferă de alergii.
  • Recuperează căldura din aerul evacuat, contribuind astfel la reducerea consumului de energie pentru încălzire.
  • Are un debit de aer care poate varia în funcție de necesități, asigurând o ventilație optimă în diverse condiții, de la momente cu încăperi goale până la situații de aglomerare intensă.
  • Nu necesită deschiderea ferestrelor, oferind confort termic fără a permite intrarea zgomotului sau insectelor din exterior.

Prin comparație cu pompele de căldură, sistemele de ventilație cu recuperare de căldură se concentrează mai mult pe asigurarea calității aerului interior și pe eficiența energetică prin recuperarea căldurii, în timp ce pompele de căldură sunt mai orientate spre generarea de căldură sau răcire directă.

„Sistemul este unul eficient, fiindcă, practic, se recuperează căldura care ar fi fost irosită pe fereastră de fiecare dată când deschidem geamurile, pentru a elimina atât aburul, cât și mirosurile neplăcute sau a împrospăta camerele. Sistemul se instalează pentru a acoperi întreaga casă, extrage aerul viciat din anumite încăperi și introduce aer curat din exterior, trecând prin filtrul din categoria F7, care reprezintă un standard foarte înalt de filtrare”, explică reprezentanții companiei din Piatra Neamț.

O altă soluție pentru cei care vor încălzire rapidă și eficientă acasă sau la birou este un sistem de încălzire și răcire prin tavan. De la Trust Expert am aflat că aceste sisteme îmbunătățesc izolația termică și acustică, nu generează zgomot sau mișcare de aer și praf, fiind ideale atât pentru clădirile noi, cât și pentru cele în renovare.

Mai mult, aceste sisteme nu ocupă spațiul util pentru mobilier și oferă economii de energie semnificative în combinație cu surse regenerabile.

În ceea ce privește încălzirea, temperatura maximă la suprafața tavanului nu mai este limitată la 29°C, așa cum se întâmplă în cazul pardoselii radiante. De aceea, un tavan radiant poate asigura întregul necesar de încălzire fără alte sisteme adiționale (radiatoare, ventiloconvectoare).

Chiar dacă înălțimea camerei va fi ușor redusă odată cu aplicarea unui astfel de sistem, cei 8 până la cel mult 15 centimetri nu ar trebui să facă o diferență foarte mare, iar beneficiile ar putea cântări mai mult pe termen lung.

Misiunea Trust Expert pentru sustenabilitate

Prin produsele pe care le comercializează, respectiv sisteme de climatizare și ventilație eficiente energetic, dar și panourile solare care produc energie verde, Trust Expert este o companie care vrea să ajute utilizatorii casnici și pe cei business să își reducă impactul asupra planetei.

Mai mult, de la oficialii companiei am aflat că sediul central din Piatra Neamț, inaugurat acum mai bine de 10 ani, este încălzit și răcit doar cu pompe de căldură.

”În plus, am investit în panouri fotovoltaice, care acoperă o parte relevantă din consumul sediului nostru, și schimbăm constant echipamentele și flota auto cu produse noi, mai economice și mai ecologice. Vom continua să investim în panouri fotovoltaice, dar și într-un sediu mult mai verde, care să consume cât mai puțin, oferind, în același timp, un nivel ridicat de confort angajaților noștri”, adaugă aceștia.

Pentru anul 2024, Trust Expert plănuiește să își extindă portofoliul de produse și rețeaua de service, pentru a-și extinde serviciile și către alți clienți din mediul business. Pentru anul 2023, oficialii companiei au estimat o creștere de 20% față de anul 2022, respectiv o cifră de afaceri de aproximativ 90 de milioane de lei.

Personalul specializat în instalarea și întreținerea acestor sisteme este și el crucial, astfel că de-a lungul timpului, „Trust Expert a investit mult în trainingul inginerilor din echipele interne, dar și din cele ale partenerilor. Anual, profesioniști din întreaga țară ne calcă pragul pentru a învăța cum să aleagă și să monteze o pompă de căldură. În total, am calificat peste 400 persoane și continuăm aceste eforturi, deoarece vrem să ne asigurăm că profesioniștii cu care lucrăm sunt pregătiți și în pas cu evoluția tehnologică”, concluzionează reprezentanții companiei românești.