Pompele de căldură sunt dispozitive care folosesc o tehnologie similară celei pe care o utilizează frigiderele sau aparatele de aer condiționat, ceea ce înseamnă că extrag energia de la o sursă de căldură, cum ar fi aerul, energia geotermală sau apa. Folosind căldura respectivă, pompa o amplifică și o trimite printr-un sistem de țevi și conducte în toată clădirea.

Ce nu m-am așteptat să descopăr în călătoria la Bâlea Lac, unde am avut primul contact direct cu pompele de căldură, este că aceste sisteme pot să și răcească aerul, nu doar să îl încălzească, fiind în același timp mai eficiente decât o centrală tradițională.

De ce pot fi pompele de căldură o alternativă mai bună pentru confortul termic

Avantajul lor devine vizibil mai ales pe termen lung, cum am aflat de la experții NIBE Suedia, o companie care comercializează sisteme de pompe de căldură, precum cele instalate la Cabana Bâlea Lac.

„Dacă o pompă de căldură folosește un kilowatt de electricitate, va furniza cinci kilowați oră de energie pentru a produce căldură, deci este un sistem foarte eficient, comparativ cu altele”, am aflat de la Adam Jonsson, Global Product Manager Indoor Units, Water heaters & Storage tanks, NIBE Suedia.

Prin comparație, explică acesta, o centrală pe combustibili fosili are o eficiență de doar 95%, ceea ce înseamnă că pompele de căldură sunt de cinci ori mai eficiente în asigurarea confortului termic.

Un alt avantaj pe care ni l-a expus reprezentantul companiei suedeze producătoare de pompe de căldură este acela că aceste sisteme de control termic sunt mai silențioase, comparativ cu centralele termice, ceea ce duce la un nivel de confort și mai crescut per total.

Pompele de căldură NIBE, similar altor modele de pe piață, pot fi controlate dintr-o aplicație pentru mobil, ceea ce înseamnă că temperatura poate fi modificată ușor de proprietar, dar și fluxul de aer, dacă se dorește încălzirea sau răcirea.

În anumite țări europene, oferta de pe piața energetică implică fluctuația costurilor, lucru care momentan nu se întâmplă și în România, iar pompele de căldură sunt suficient de inteligente pentru a produce mai multă energie termică atunci când prețurile sunt mici, dar să funcționeze mai puțin atunci când acestea cresc.

Unde pot fi instalate pompele de căldură

În ce privește implementarea pompelor de căldură, acestea pot fi implementate aproape oriunde, dacă structura clădirii respective permite acest lucru, însă există câteva lucruri care pot determina cât de costisitor va fi acest proces.

„Depinde de tipul clădirii și cât de veche este structura acesteia, dar și de materiale și izolare... În mod cert, poate fi între 25 și 30% mai costisitor să instalăm pompe de căldură într-o clădire mai veche din cauza cantității de căldură produse”, au declarat pentru Green Start-Up reprezentanții NIBE și Trust Expert, compania românească ce instalează și se ocupă de întreținerea sistemelor HVAC (heating, ventilation and air conditioning) de la NIBE în România.

Asta înseamnă că nu contează neapărat cât de veche este clădirea, ci mai degrabă de cât de bine izolată este aceasta.

NIBE și Trust Expert recomandă renovarea pentru clădirile mai vechi pentru a le îmbunătăți performanța eficienței termice, iar după acest proces, evaluarea va determina ce sistem de pompe de căldură este necesar.

O soluție flexibilă pentru controlul temperaturii

Pompele de căldură pot fi ideale și pentru uz industrial, deoarece sunt foarte flexibile în ce privește menținerea unei temperaturi optime în toată clădirea. Asta înseamnă că, dacă într-o cameră trebuie să fie mai cald, dar în alta mai frig, totul cu aceeași pompă de căldură, acest lucru este posibil.

Acest lucru permite utilizarea sistemului pentru ambele situații, în loc să existe o centrală termică pentru încălzire, dar aparate de aer condiționat pentru răcirea aerului.

O mențiune importantă a celor de la NIBE este ca atunci când alegem pompele de căldură să nu ne concentrăm doar pe achiziție și instalare, ci și pe alegerea unei companii sau a unui partener care să ne ofere mentenanțe periodică necesară.

Pentru o casă de 150 de metri pătrați, un sistem potrivit de pompe de căldură NIBE poate costa între 8.000 de euro plus TVA și 12.000 de euro plus TVA, un cost inițial destul de mare, dar eficiența crescută și flexibilitatea ar putea face ca investiția să merite pe termen lung.

Pompele de căldură sunt mai puțin eficiente atunci când temperaturile sunt scăzute, dat fiind faptul că trebuie să folosească un element electric pentru încălzire, deși temperaturile trebuie să scadă destul de mult sub 0 pentru ca acest lucru să fie o problemă.

Cert este că pompele de căldură pot fi sistemul ideal pentru menținerea confortului termic acasă, dar și pentru o clădire industrială sau de birouri, întrucât permite un control termic flexibil în mai multe zone, dar și o eficiență energetică mai bună la temperaturi normale. Costul inițial mai ridicat ar putea fi un dezavantaj, însă economiile pe termen lung sunt și ele importante.