Euronews.green scrie că, potrivit experților IPCC, incendiile de vegetație care au avut loc în Canada anul acesta reprezintă o mare parte din emisiile de CO2 eliberate în atmosferă.
Profesorul Pierre Friedlingstein, fost autor principal în cadrul IPCC, care a contribuit la studiu, a declarat că „impactul schimbărilor climatice este evident oriunde am privi, însă eforturile de a reduce emisiile provenite de la arderea combustibililor fosili sunt încă foarte lente.”
„Faptul că limita de 1.5 grade Celsius va fi depășită este aproape inevitabil, iar liderii prezenți la discuțiile ce au loc în cadrul COP28 trebuie să ajungă rapid la un numitor comun privind reducerea dependenței de combustibili fosili pentru a face posibilă măcar o limită de 2 grade Celsius”, adaugă acesta.
Dacă luăm în calcul arderea combustibililor fosili și schimbarea modului în care am folosit terenurile, emisiile de dioxid de carbon pentru anul 2023 ar putea crește la aproape 41 de miliarde de tone. O veste bună este că rata defrișărilor este în scădere anul acesta, dar vestea proastă este că împăduririle nu sunt suficient de accelerate pentru a profita de acest avantaj.
Aproximativ jumătate din emisiile de carbon eliberate anul acesta ar putea fi absorbite de oceane și terenurile agricole, însă cealaltă jumătate va cauza în continuare schimbări climatice în atmosferă.
Potrivit raportului Global Carbon Budget 2023, emisiile de carbon ar putea scădea în anumite regiuni de pe glob, cum ar fi Europa, dar vor crește în altele, cum ar fi Asia de sud-est, în special India.
India și China ar putea avea un nivel de emisii de carbon cu 8.2, respectiv 4% mai mare, în vreme ce UE și SUA vor înregistra o scădere, de 7.4, respectiv 3%.
Progresul climatic făcut de Europa poate fi atribuit emisiilor mai mici din sectorul energetic, după ce energia din surse poluante de combustibili fosili a fost înlocuită cu surse regenerabile. Și un consum energetic mai redus a ajutat la reducerea impactului climatic al energiei pe continent.
Corinne Le Quéré, profesor cercetător la Școala de Științe de Mediu a Emiratelor Arabe Unite, a explicat că „datele recente legate de emisiile de carbon arată faptul că eforturile recente nu sunt suficient de profunde sau de răspândite pentru a duce emisiile de carbon pe o traiectorie favorabilă, însă anumite regiuni progresează în acest sens, ceea ce arată că politicile de mediu funcționează.”
„Emisiile de gaze cu efect de seră din prezent cresc rapid concentrația de CO2 din atmosferă, lucru ce cauzează schimbări climatice adiționale și aduc cu sine un impact climatic crescut”, adaugă aceasta.
Comentezi?