Muzeul mobil va fi găzduit de centrul comercial în perioada 2 februarie - 31 martie 2023, după care va fi mutat și în alte locații, pentru a facilita accesul la informare și educare.
Muzeul propune o nouă abordare educațională asupra mediului și schimbărilor climatice, bazată pe experiențe de învățare non-formală și îmbinarea elementelor teoretice cu experiențe practice și interactive.
Muzeul se întinde pe o suprafață de 100 mp și este structurat în mai multe secțiuni tematice: schimbări climatice, păduri și biodiversitate, universul acvatic și plastisfera, resursele Planetei și gestionarea deșeurilor.
Există mai multe planșe și jocuri interactive prin care oamenii mari și cei mici pot învăța mai multe despre ecosistemele țării noastre, dar nu numai.
Printre acestea se numără macheta unui ghețar din regiunile polare, frunzele unor arbori care se găsesc pe teritoriul României, dar și cuburi care au inscripționate pe fiecare latură informații cu privire la diversele tipuri de deșeuri, efectul lor asupra planetei și cum le putem reintegra în industrie.
Ce face acest muzeu al schimbărilor climatice un proiect inedit este faptul că inițiativa aduce subiectul acțiunii și nevoii de protecție a mediului într-un spațiu neconvențional, astfel încât educația pentru mediu să devină accesibilă publicului larg.
Accesul la acest muzeu este gratuit pentru toată lumea care-și dorește să învețe de ce este important să ne protejăm ecosistemele și cum putem face acest lucru.
Săptămâna Verde
Pe lângă scopul educativ, inițiativa urmărește să inspire noile generații să acționeze, oferindu-le o bază de cunoștințe despre schimbările mici, dar semnificative, pe care le pot face în viața de zi cu zi, pentru a avea un impact pozitiv asupra mediului.
Totodată, proiectul vine în întâmpinarea programului național Săptămâna Verde și subscrie obiectivelor Strategiei Naționale de Educație privind Mediul și Schimbările Climatice pentru 2023-2030, adoptată la începutul acestui an de Guvernul României.
Roxana Baiaș, Group Marketing Director NEPI Rockcastle, a declarat că „inițiativa derulată împreună cu partenerii noștri de la Act for Tomorrow, o premieră în România, este încă un pas pe care îl facem în efortul nostru de a ne atinge obiectivele de sustenabilitate asumate. Acest proiect unic este dovada reală, dar și speranța, că prin educație putem aduce schimbare și, în acest caz, putem contribui la dezvoltarea unui mediu mai bun pentru generațiile viitoare.”
Vizitatorii pot dobândi cunoștințe esențiale cu privire la deșeurile care ne pun în pericol ecosistemele – atât terestre, cât și acvatice – și acțiunile pe care le putem lua la nivel individual pentru a ne reduce impactul asupra mediului.
Scenarii climatice
De asemenea, pe planșele muzeului se vorbește și despre posibilele scenarii climatice din viitorul planetei, de la transformări catastrofale pentru ecosisteme, până la modalități de conservare și prosperare.
Nu în ultimul rând, printr-un joc interactiv cu o minge și cinci cuburi, vizitatorii pot învăța să adopte obiceiuri de consum mai responsabile, de la refuzul sacoșei de plastic și reutilizarea unui produs, până la reciclarea acestuia.
Pentru ca mingea să cadă prin toate cele cinci cuburi și să ajungă la destinație, este necesar ca ordinea obiceiurilor de consum să fie cea corectă, de la refuz și până la reciclare.
În Oslo există o inițiativă similară, sub forma The Climate House, care reunește expoziții și instalații multimedia într-una dintre cele mai ecologice clădiri din Norvegia, cu rolul de a explica impactul schimbărilor climatice naturale și provocate de om.
Andrei Coșuleanu, Președintele Asociației Act for Tomorrow, a declarat faptul că „inițiativa vine într-un context în care actorii publici și neguvernamentali își sporesc eforturile de a forma o nouă generație de cetățeni conștienți și responsabili față de mediu, care vor adopta și promova comportamente durabile.”
Întregul concept, instalațiile interactive și conținutul au fost dezvoltate de echipa Act for Tomorrow, pornind de la exemple de succes din alte state și având la bază literatura de specialitate. Designul acestuia a fost dezvoltat în colaborare cu arhitecta Diana Grigoraș. Spațiul expozițional are la bază materiale sustenabile, în principal lemn.
În următoarele luni, organizatorii își propun să aducă expoziția și în alte orașe din țară, în cadrul mall-urilor din rețeaua NEPI Rockcastle, pentru a oferi acces la educația pentru mediu cât mai multor grupuri de elevi și tineri din România.
Muzeul este situat în complexul comercial Mega Mall din București, la nivelul 2 (intrarea principală) și poate fi vizitat zilnic, până la data de 31 martie 2023, în intervalul orar 10:00-22:00.
Comentezi?