Potrivit Energy Daily, cercetătorii de la Universitatea Stanford și de la SLAC National Accelerator Laboratory au găsit o soluție pentru a preveni defectarea bateriile litiu metal cu electroliți solizi, fenomen care avea loc din cauza stresului mecanic pe timpul sesiunilor de încărcare rapidă.

Autorul principal William Chueh a declarat că „fie și cea mai mică îndoire, denivelare sau răsucire a bateriilor poate cauza despicarea fisurilor microscopice, iar astfel litiul poate pătrunde în electrolitul solid, scurtcircuitându-l.”

„Chiar și praful sau impuritățile care se strecoară în procesul de fabricare pot genera suficient stres astfel încât bateria să se defecteze”, a adăugat acesta.

Problema să găsește în electroliții solizi utilizați pentru unele dintre aceste baterii, mai exact ceramica, un material excelent pentru încărcarea rapidă și rezistent la foc, în același timp.

În același timp, cum este cazul altor materiale ceramice, acest tip de electrolit poate crăpa, lucru care duce la scurt circuit.

Cercetătorii au reușit să demonstreze cu ajutorul a 60 de baterii pe bază de ceramică faptul că materialul avea crăpături microscopice, imposibil de detectat cu ochiul liber, însă care afectează serios integritatea bateriei atunci când încărcarea rapidă este aplicată.

Problema care cauzează acest fenomen este presiunea, care aplică stres mecanic ce deteriorează materialul, iar astfel, bateria cedează.

Cum cercetătorii au reușit să determine care era problema ce cauza defectarea acestor baterii, ei pot începe să îmbunătățească materialul ceramic folosind aceleași principii ale presiunii controlate sau chiar acoperind electrolitul cu un strat protector împotriva litiului.